
Sałatka Drwala doskonale sprawdzi się na każdą imprezę. Uświetni komunie, urodziny, wesela i inne uroczystości. Jeśli nie wiesz co zapakować do lunch boxa, to sałatka będzie świetną opcją i na pewno nie będziesz chodzić po niej głodny. Zawiera węglowodany, białko, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy, a więc wszystko to, co powinien mieć prawidłowo zbilansowany posiłek. Poznaj przepis na pyszną sałatkę Drwala.
Gdy na stole zjawi się sałatka Drwala, to colesław, gyrosowa i jarzynowa idą w odstawkę, a oczy goście skierowane są głównie na nią. W przezroczystej misce widać wszystkie warstwy, a ta znajdująca się na wierzchu budzi największy apetyt. Składa się z chrupiących grzanek i boczku. Pod nią są obecne: ogórki kiszone, papryka, kawałki kurczaka, cheddar i sałata lodowa z sosem. Żaden łasuch nie przejdzie obok takiej warstwowej sałatki obojętnie. To najlepsza sałatka wszechczasów.
Przepis na sałatkę Drwala
Składniki:
• 400 g sałaty lodowej,
• 2 filety z piersi z kurczaka,
• 150 g chleba pszennego,
• 1 czerwona papryka,
• 160 g boczku wędzonego,
• 6 łyżek oliwy z oliwek,
• 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku,
• 5 łyżek oleju roślinnego,
• 4 ogórki kiszone,
• 1 łyżka przyprawy gyros,
• 1 łyżeczka suszonego czosnku,
• 200 g startego sera cheddar.
Sos:
• 30 g musztardy,
• 300 g jogurtu naturalnego,
• 60 g ketchupu,
• 1/2 szklanki soku z ogórków,
• 100 g majonezu.
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, a potem dodajemy olej i przyprawę gyros, mieszamy i smażymy na patelni.
Mięso przekładamy na talerz i na tej samej patelni smażymy posiekany boczek, aż nabierze chrupkości.
Chleb kroimy w średnią kostkę, umieszczamy na formie wyścielonej pergaminem. Skrapiamy oliwą, doprawiamy czosnkiem, mieszamy i pieczemy w 170 st. C. przez kwadrans. Chrupiące grzanki wyjmujemy z piekarnika.
Siekamy szczypiorek. Ogórki kroimy i kostkę i podobnie robimy z papryką. Robimy jednolity sos z musztardy, jogurtu, majonezu, soku z ogórków i ketchupu.
Sałatę siekamy i układamy warstwę w sporym przezroczystym naczyniu. Posypujemy ją cheddarem i zalewamy częścią sosu. Następnie umieszczamy obsmażone mięso, a potem ogórki i paprykę. Przykrywamy sałatą i dajemy pozostały sos. Na wierzchu sałatki kładziemy boczek i grzanki. Dekorujemy szczypiorkiem i podajemy. Smacznego.
Czytaj też: Co roku podaję tę sałatkę do grilla. Znika szybciej od mięsa