FoodPedia.plPrzepisySzybki sernik jogurtowy z brzoskwiniami. Z każdym kęsem coraz lepszy

Szybki sernik jogurtowy z brzoskwiniami. Z każdym kęsem coraz lepszy

sernik jogurtowy z brzoskwiniami
fot. screen Youtube / Mąż przy garach

Proste ciasto z owocami to esencja lata zamknięta w deserze. Obecnie prawie wszędzie trwa szał na truskawki, a inne owoce zostały odstawione na margines. Warto ukłonić się w stronę brzoskwiń i wykorzystać je w tym eleganckim serniku. Ten przepis sprawi, że błyskawicznie wyczarujesz coś pysznego dla gości lub domowników, co ich totalnie zaskoczy!

Sernik bez pieczenia ma sobie wszystko, co najlepsze. Ciasteczkowy spód, krem z jogurtu greckiego, a do tego brzoskwinie z galaretką to genialne połączenie smaków, które zasługuje na oklaski. Niesamowita mieszanka, której aż grzech sobie odmówić!

Jeśli klasyczne pieczone serniki, jabłeczniki i inne przekładańce wydają ci się nieciekawe, przygotuj deser idealny na lato. Szturmem podbije serca łasuchów.

Jak zrobić sernik jogurtowy z brzoskwiniami?

Lista składników
» 200 ml śmietanki 36%,
» 2 przezroczyste galaretki,
» 50 g cukru pudru,
» 750 g jogurtu greckiego,
» 1 łyżeczka pasty waniliowej.

Spód
» 60 g masła,
» 200 g ciastek.

Dekoracja:
» 1 puszka brzoskwiń w plasterkach (ok. 260 g),
» 1 galaretka brzoskwiniowa.

Wykonanie:
Dwie galaretki przezroczyste roztapiamy w 250 ml gorącej wody, studzimy.

Paczkę galaretki brzoskwiniowej roztapiamy w 500 ml wody, studzimy.

Herbatniki mielimy, łączymy z płynnym, zimnym masłem, mieszamy.

Masą wkładamy spód blachy i ugniatamy go np. szklanką, umieszczamy w chłodziarce.

Na warstwę jogurtową: ubijamy zimną śmietankę na sztywno. W drugim naczyniu łączymy jogurt z pastą waniliową i 50 g cukru pudru w jedną całość. Powoli przekładamy do masy krystaliczną galaretkę, bez przerwy miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy bitą śmietanę, mieszamy robotem.

Smarujemy niedużą ilością kremu spód herbatnikowy i umieszczamy na nim brzoskwinie pokrojone na połówki, lekko dociskamy i wykładamy pozostały krem, wygładzamy. Na powierzchni kładziemy kawałki brzoskwiń. Chłodzimy sernik w lodówce przez minimum 60 minut. Po tym czasie wyciągamy go i owoce zalewamy gęstniejącą galaretką brzoskwiniową. Znów wstawiamy placek do chłodziarki, aby galaretka całkiem zastygła. Smacznego.

Polecamy: Tę wersję zupy z botwinki okrzykniesz najlepszą. Przepis powinien dostać medal

Zobacz również