
Ciasto Fiona bez pieczenia to mistrzostwo, jeśli chodzi o wygląd i smak. Połączenie biszkoptów, budyniu, delicji, pianki malinowej oraz różowej galaretki i świeżych malin to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, której nie można się oprzeć. Zasmakuj czegoś nowego i pysznego. Tym wypiekiem miło zaskoczysz i zachwycisz swoją rodzinę i gości. Fiona to znakomita przekąska na co dzień i od święta.
Malinowe rozkosze na każdą okazję
Deser z malinami oznacza jedno: czekają cię niezwykłe doznania smakowe z sezonowym hitem, jakim są te owoce. Czarujący smak i prezentacja wypieku zasługują na najwyższe noty.Ten przepis na szybko polecamy szczególnie zabieganym łasuchom, którzy nie mają czasu, by piec biszkopt od podstaw. Małe biszkopty dostępne w sklepie dobrze sprawdzą się w roli spodu.
Pianka malinowa o obłędnej strukturze chmurki z pewnością zrobi na tobie wielkie wrażenie. Przeniesie cię w świat soczystych malin i galaretki.
Przepis na ciasto Fiona bez pieczenia
Składniki:
Spód
100-150 g biszkoptów
Budyń malinowy
3 mniejsze paczki budyniu malinowego bez cukru (120 g)
900 ml napoju malinowego lub wody z rozrobionym syropem
24 szt. delicji o smaku malinowym
opcjonalnie: cukier do smaku
Pianka malinowa
400 ml zimnej śmietanki 30% lub 36%
250 ml wody
70 g galaretki malinowej
Galaretka malinowa
250 g malin
800 ml wody
140 g galaretki malinowej
Przygotowanie:
Blachę wyłóż pergaminem i umieszczaj na dnie biszkopty (w razie potrzeby zakryj luki połówkami) – spód powinien być szczelny.
Do naczynia wlej napój malinowy (375 ml) dodaj budynie i mieszaj na jednolitą masę. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej cukru. Resztę napoju zagotuj w garnku. Wtedy dodaj do niego rozrobione budynie przykręć gaz i łącz na gęsty krem. Lekko ostudź i ciepły rozprowadź na ciastkach w blaszce. Gdy krem dobrze się wystudzi przykryj go delicjami – biszkoptem do kremu, czekoladą do góry.
Zagotuj wodę (250 ml), odstaw z ognia i roztop w niej galaretkę, wymieszaj i ostudź.
Zimną śmietankę ubijaj na sztywną pianę – najpierw ustaw małe obroty, a potem je zwiększaj krok po kroku. Powinna powstać szklista i gładka masa. Małym strumyczkiem dodawaj do niej chłodną, płynną galaretkę, miksuj na spójną piankę. Wyłóż ją na delicjach i wstaw deser do chłodziarki.
Umyj owoce, osusz z lekka ręcznikiem kuchennym i umieszczaj na piance.
Doprowadź wodę (800 ml) do wrzenia, a potem dokładnie rozpuść w niej galaretki (140 g). Gdy ostygnie i nieco zgęstnieje, zalej nią maliny. Deser schowaj do lodówki na całą noc. Wtedy wszystkie warstwy stwardnieją i będzie można go łatwo pokroić.
Czytaj też: Każdy pokocha Colesława w tej wersji. Łagodny i kremowy