FoodPedia.plPrzepisySzybkie i łatwe ciasto z ananasem. Goście nie będą mogli przestać go...

Szybkie i łatwe ciasto z ananasem. Goście nie będą mogli przestać go jeść

ciasto jogurtowe z ananasem
fot. screen Youtube / The Terrace Kitchen

Drugie tak pyszne i tak proste ciasto jogurtowe nie istnieje. Spójrz na recepturę i włącz stoper. Łatwość i szybkość przygotowania będzie dla ciebie miłym zaskoczeniem, a efekt końcowy wywoła jeszcze więcej emocji. Deser kusi wyglądem, a jego smak uzależnia. Już po pierwszym kęsie poczujesz się jak w niebie.

To banalny przepis na ciasto jogurtowe. Warto podrasować go tropikalnym owocem, a zyska jeszcze więcej smaku i będzie apetyczniej wyglądać. Dzięki ananasowi smakołyk wyraźnie zmienia swój charakter.

Ananas dość często rządzi w naszej kuchni. Dodajemy go zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych (np. mięs, sałatek, ryb). Owoc ten jest smaczny, słodki i soczysty, więc chętnie jemy go również solo. Świeży, w całości poleży długo, ale jeszcze dłużej wytrzymają plastry ananasa zatopione w syropie i zamknięte w puszce.

Do ciasta jogurtowego nie trzeba koniecznie używać świeżego ananasa. Ten konserwowy też się nadaje. Przed umieszczeniem na cieście osusz plastry – nadmiar syropu zbierz ręcznikiem kuchennym. Wiśnie też mogą być z syropu czy ze słoika. Zamiast nich możesz użyć np. malin. W sezonie śmiało użyj świeżych owoców.

Przepis na ciasto z ananasem

Lista składników:
2/3 szklanki cukru
4 średnie jajka
2 szklanki mąki pszennej
180 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła

Dodatkowo:
7 drylowanych wiśni
7 plastrów ananasa

Wykonanie:
1. Mąkę z proszkiem przesiać do naczynia, dodać cukier i zamieszać.

2. Do osobnego naczynia wbić jajka, dodać jogurt, olej i wanilię, zamieszać.

3. Wiśnie osuszyć ręcznikiem kuchennym, a ananasa obrać, pokroić na niezbyt grube plastry – usunąć rdzeń ze środka przy pomocy noża.

4. Do pojemnika z mąką i cukrem przełożyć mieszankę jajeczno-jogurtową, powoli miksować do połączenia.

5. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem, wygładzić. Umieścić na wierzchu kawałki ananasa, a na środku każdego plasterka położyć wisienkę.

6. Deser piec w temp. 170°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyłączyć urządzenie, uchylić drzwiczki i zostawić wypiek w spokoju na 10 minut. Później należy go wyjąć i poczekać, aż wystygnie na kratce. Można go udekorować cukrem pudrem. Smacznego.

Polecamy też przepis na ciasteczka jabłkowe.

Reklama
Zobacz również
Reklama