FoodPedia.plPrzepisySzybkie pierniczki świąteczne

Szybkie pierniczki świąteczne

pierniczki świąteczne
fot. screen Youtube / Yuliya Small

Przez większość roku mało kto korzysta z przepisu na pierniczki. Dopiero w okresie przedświątecznym przypominamy sobie o nim i entuzjastycznie zabieramy się za pieczenie łakoci. Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Mają nie tylko walory smakowe, ale także dekoracyjne – można je powiesić na choince lub dać komuś w prezencie. Sprawdź ten szybki przepis na świąteczne słodkości.

Tradycyjne pierniczki przyrządza się z ciasta dojrzewającego, które musi leżakować przez co najmniej tygodnie. Nie każdy chce lub może tyle czekać. Dlatego warto skorzystać z ekspresowej receptury, dzięki której pierniczki są gotowe w mig. Od razu po wyjęciu z piekarnika mogą się nimi zajadać małe i duże łasuchy. Ich smak i zapach przebija wszystko, a degustacja to przyjemność nie z tej ziemi.

Ze świętami Bożego Narodzenia kojarzy się nam zapach mandarynek i oczywiście przypraw korzennych. Te drugie trzeba obowiązkowo dodać do ciasta na pierniczki. W przyrządzenie łakoci warto zaangażować najmłodszych. Kształtów, jakie można im nadać, jest mnóstwo. Najpopularniejsze opcje to choinki, ludziki, renifery, bałwanki, dzwonki, śnieżynki, domki czy gwiazdki.

pierniczki świąteczne
fot. screen Youtube / Yeyet Bakes

Szybki przepis na pierniczki bez leżakowania

Składniki:
▪ 500 g mąki pszennej,
▪ 1 łyżeczka ciemnego kakao,
▪ 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
▪ 4 żółtka,
▪ 200 g płynnego miodu prawdziwego,
▪ 150 g masła,
▪ 30 g przyprawy korzennej lub przyprawy do piernika,
▪ ok. 150 g kwaśnej śmietany,
▪ 150 g drobnego cukru brązowego.

Wykonanie:
□ W rondelku rozpuść masło z kakao i przyprawami, podgrzewaj na minimalnym ogniu, aż uzyskasz gładką i spójną masę. Zdejmij ją z panika, ostudź.

□ W sporym naczyniu wymieszaj śmietanę z przesianą mąką i sodą oczyszczoną, następnie dodaj żółtka, cukier i ostudzoną masę maślano-kakaową. Starannie połącz i zagniataj ciasto. Owiń je folią i wstaw do chłodziarki na kilka godzin lub na całą noc. Jeśli nie chcesz tyle czekać, schładzaj je przez 15 minut.

pierniczki świąteczne
fot. screen Youtube / @lakomkindom

□ Potem ciasto rozwałkuj na grubość ok. 6 mm. Wycinaj z niego wybrane kształty przy pomocy foremek. Układaj na blaszce i piecz w temperaturze 170℃ przez ok. 12 minut.

Może cię zainteresować: Sekretny składnik do czerwonego barszczu. Jest o niebo lepszy

Zobacz również