
Przez większość roku mało kto korzysta z przepisu na pierniczki. Dopiero w okresie przedświątecznym przypominamy sobie o nim i entuzjastycznie zabieramy się za pieczenie łakoci. Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Mają nie tylko walory smakowe, ale także dekoracyjne – można je powiesić na choince lub dać komuś w prezencie. Sprawdź ten szybki przepis na świąteczne słodkości.
Tradycyjne pierniczki przyrządza się z ciasta dojrzewającego, które musi leżakować przez co najmniej tygodnie. Nie każdy chce lub może tyle czekać. Dlatego warto skorzystać z ekspresowej receptury, dzięki której pierniczki są gotowe w mig. Od razu po wyjęciu z piekarnika mogą się nimi zajadać małe i duże łasuchy. Ich smak i zapach przebija wszystko, a degustacja to przyjemność nie z tej ziemi.
Ze świętami Bożego Narodzenia kojarzy się nam zapach mandarynek i oczywiście przypraw korzennych. Te drugie trzeba obowiązkowo dodać do ciasta na pierniczki. W przyrządzenie łakoci warto zaangażować najmłodszych. Kształtów, jakie można im nadać, jest mnóstwo. Najpopularniejsze opcje to choinki, ludziki, renifery, bałwanki, dzwonki, śnieżynki, domki czy gwiazdki.

Szybki przepis na pierniczki bez leżakowania
Składniki:
▪ 500 g mąki pszennej,
▪ 1 łyżeczka ciemnego kakao,
▪ 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
▪ 4 żółtka,
▪ 200 g płynnego miodu prawdziwego,
▪ 150 g masła,
▪ 30 g przyprawy korzennej lub przyprawy do piernika,
▪ ok. 150 g kwaśnej śmietany,
▪ 150 g drobnego cukru brązowego.
Wykonanie:
□ W rondelku rozpuść masło z kakao i przyprawami, podgrzewaj na minimalnym ogniu, aż uzyskasz gładką i spójną masę. Zdejmij ją z panika, ostudź.
□ W sporym naczyniu wymieszaj śmietanę z przesianą mąką i sodą oczyszczoną, następnie dodaj żółtka, cukier i ostudzoną masę maślano-kakaową. Starannie połącz i zagniataj ciasto. Owiń je folią i wstaw do chłodziarki na kilka godzin lub na całą noc. Jeśli nie chcesz tyle czekać, schładzaj je przez 15 minut.

□ Potem ciasto rozwałkuj na grubość ok. 6 mm. Wycinaj z niego wybrane kształty przy pomocy foremek. Układaj na blaszce i piecz w temperaturze 170℃ przez ok. 12 minut.
Może cię zainteresować: Sekretny składnik do czerwonego barszczu. Jest o niebo lepszy
