
Na hasło: ciasto czekoladowe wiele osób ma na myśli brownie lub murzynka. Tym razem czeka na ciebie potrójna radość, a jest nią drożdżowe ciasto czekoladowe, które smakuje jak kultowy batonik Snickers. Przepis to igraszka dla doświadczonego cukiernika i lekkie wyzwanie dla amatora. Niezależnie od tego, na którym stopniu zaawansowania w kuchni jesteś, spróbuj zrobić to ciasto, a będziesz oszołomiony efektem.
Snickers to popularny batonik, którego raczej nie trzeba ci przedstawiać, bo dobrze go znasz. Cieszy się popularnością na wszystkich kontynentach świata. Warto spróbować drożdżowego ciasta czekoladowego inspirowanego Snickersem. Miłośnicy tego batonika powinni koniecznie go upiec. Łakoć w nowoczesnej odsłonie to prawdziwa petarda.
Przepis na czekoladowe ciasto snikersowe
Składniki
Ciasto
265 g mąki pszennej
1 żółtko
3 łyżeczki kakao
120 ml mleka
12 g świeżych drożdży
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
35 g syropu z agawy lub daktylowego
1 jajko
Nadzienie:
35 g syropu daktylowego lub z agawy
75 g masła orzechowego
1 czubata łyżeczka kakao
1 szczypta soli
Polewa (można pominąć):
30 g oleju kokosowego
100 g czekolady gorzkiej
drobno pokrojone orzechy na wierzch (opcjonalnie).
Wykonanie
Podgrzewamy solidnie mleko. Mąkę (50 g) zalewamy wrzącym mlekiem (30 ml), mieszamy na aksamitną masę. Pozostałe mleko studzimy. W letnim musimy rozmieszać drożdże i syrop daktylowy, a potem roztwór przelać do mąki z mlekiem. Rozczyn powinien odpoczywać przez kwadrans.
Roztapiamy olej kokosowy. Jajko i żółtko mieszamy z pozostałym syropem, płynnym olejem i wanilią. Potem tę mieszaninę łączymy z zaczynem i przesianą mąką z kakao. Wyrabiamy minimum 20 minut na lśniące sprężyste ciasto, które nie klei się do rąk. Okrywamy je szmatką, odstawiamy na dwie godziny, aby podrosło.
Na nadzienie: wszystkie składniki łączymy na spójną masę.
Drożdżowe ciasto umieszczamy na blacie posypanym odrobiną mąki i wałkujemy na placek o grubości 1-1,5 cm. Rozsmarowujemy na nim nadzienie, rolujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki (ok. 30 cm x 15 cm), odstawiamy na 50 min.
Pieczemy deser w 175℃ przez 35 minut, a potem studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami. Smacznego.
Czytaj też: Superszybka i pyszna pasta z makreli i jajek. Kanapki robię tylko z nią