
Różnorodna sałatka a’la jarzynowa jest łatwa do samodzielnego przygotowania w zaciszu własnej kuchni. Smakuje tak, że nawet największe niejadki wezmą dokładkę. Trudno znaleźć lepszą alternatywę dla przeciętnej sałatki jarzynowej, która od dawna nosi koronę. Niewykluczone, że poniższa kompozycja przejmie od niej stery i zawładnie podniebieniami Polaków. Sprawdź przepis na domową sałatkę z jarzynami, mięsem, jajkiem i podaj ją swoim gościom lub domownikom. Nie wyjdą z podziwu.
Sałatka a’la jarzynowa to połączenie prostoty z oryginalnością. Ma wszystko, co trzeba – wyrazistość, obłędny smak i wyjątkowy aromat. Przepis jest dla wszystkich, a docenią go w szczególności osoby, którym oklepane sałatki wydają się monotonne.
Zbliża się Święto Zmarłych, a więc czas kiedy wyruszymy na cmentarze, a potem odwiedzimy krewnych lub sami ich ugościmy. Kreatywna sałatka a’la jarzynowa zaskoczy wszystkich przy rodzinnym obiedzie. Mieszanka groszku, mięsa, marchewki, ziemniaków, jajek, ogórków i innych dodatków, otoczona kremowym sosem idealnie sprawdzi się jako przekąska.
Przepis na sałatkę a’la jarzynową
Składniki:
▪ 3-4 jajka na twardo
▪ 3-4 ogórki konserwowe bądź kiszone,
▪ 4 średnie ziemniaki,
▪ 200 g gotowanego mięsa (np. szynka, kurczak),
▪ 3 marchewki,
▪ 1 szklanka zielonego groszku,
▪ pieprz, sól do smaku,
▪ łyżeczka ostrej musztardy,
▪ 3-4 łyżki majonezu,
▪ 2 łyżki pokrojonego szczypiorku.
Wykonanie:
Marchewki i ziemniaki szorujemy, gotujemy nieobrane. Potem odlewamy wodę, a warzywa studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso oczyszczamy i kroimy. Jajka na twardo obieramy, kroimy w kostkę. Konserwowe lub kiszone ogórki osuszamy z nadmiaru zalewy i siekamy. Zielony groszek odsączamy.
Produkty na sałatkę umieszczamy w sporym naczyniu. Łączymy z musztardą i majonezem, lekko mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Posypujemy zieleniną na chwilę przed podaniem. Smacznego.
Polecamy: Ten 1 składnik kompletnie zmienia zupę ogórkową. Jest sto razy lepsza