Gorące i sycące dania jednogarnkowe to domena zimowego jadłospisu. Teraz gdy na zewnątrz jest chłodno, mamy ochotę na treściwe jedzenie. Forszmak syci, rozgrzewa, dodaje energii, a smakuje tak pysznie, że nie można się od niego oderwać. Bije na głowę zupę gulaszową i strogonow. Ugotuj smakowity forszmak dla swoich bliskich, a będą zachwyceni.
Zimą nasze preferencje smakowe kierują się ku pożywnym i rozgrzewającym daniom, które zapewnią nam sytość na co najmniej kilka godzin. Specjałem, jaki nie może cię ominąć w tym sezonie, jest forszmak. Doceniany jest przez wielu kucharzy za swoje bogate smaki. Na Lubelszczyźnie przyrządza się wyjątkowo smaczny forszmak, a recepturę na niego znajdziesz poniżej.
Przepis na forszmak lubelski
Składniki:
1 litr bulionu jarzynowego,
pół kg mieszanki mięsa (np. boczek, kiełbasa, szynka),
1 papryka,
2 ząbki czosnku,
150 g pieczarek,
2 cebule,
2 kiszone ogórki,
przyprawy (majeranek, ziele angielskie, pieprz, papryka ostra i słodka, liście laurowe, sól),
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 puszka pomidorów,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka masła,
olej do smażenia.
Dodatkowo:
koperek do podania,
kwaśna śmietana do zabielenia.
Wykonanie:
Zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu. Siekamy czosnek i cebulę, dorzucamy do mięsa i smażymy, aż warzywa się zeszklą. Zalewamy składniki wywarem jarzynowym. Dodajemy przyprawy i gotujemy zupę przez pół godziny.
Po tym czasie dokładamy pokrojone w kosteczkę ogórki, trzymamy na ogniu następne 10 minut.
Kroimy paprykę i pieczarki, przez moment podsmażamy na gorącym tłuszczu i wrzucamy do potrawy, gotujemy ją 10 minut.
Potem przekładamy do zupy oba przetwory z pomidorów, gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut.
W drugim naczyniu rozpuszczamy masło i łączymy je z mąką, mieszamy i przelewamy do gorącego dania, znów mieszamy i zagotowujemy.
Na koniec doprawiamy forszmak pieprzem i solą wg uznania. Podajemy ze śmietaną i koperkiem. Smacznego.
Polecamy też przepis na wybitną zupę pulpetową.