
Lekkie i delikatne niczym aksamit naleśniki są bardzo pożądane przez koneserów tego specjału. Chcesz, by były miękkie i sprężyste jakby wyszły spod ręki szefa kuchni? Perfekcyjne ciasto naleśnikowe wyjdzie kiedy dodasz do niego jeden nieoczywisty składnik. Ten przepis to prawdziwe mistrzostwo smaku.
Każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na naleśniki. Twarde, rozrywające się czy o konsystencji gumy nie są mile widziane przez smakoszy. Absolutnym ideałem są naleśniki z tego przepisu. W zasadzie niczym nie różni się on od tradycyjnej receptury, poza 1 szczegółem.
Jest nim dodatek w postaci niesłodzonego mleka zagęszczonego z puszki. Dzięki niemu ciasto naleśnikowe ma super gładką teksturę i lepszy smak, a usmażone naleśniki wychodzą mięciutkie i elastyczne. Klasyczne naleśniki mogą się przypalać, a dodatek minimalizuje to ryzyko.
Przepis na naleśniki z mlekiem skondensowanym
Składniki:
▪180 g mąki,
▪120 ml mleka
▪250 ml gorącej wody,
▪odrobina soli
▪120 ml mleka skondensowanego,
▪2 jajka,
▪olej do smażenia.
Wykonanie:
Przelewamy mleko zagęszczone do naczynia, dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy do tej masy jajka, trochę soli i mleko, mieszamy i przesiewamy mąkę. Mieszamy robotem starając się rozbić wszystkie grudki.
Rozgrzewamy odrobinę tłuszczu na patelni i smażymy naleśniki z dwóch stron, aż się zezłocą. Gotowe kładziemy na talerzu jeden na drugim. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. dżemem porzeczkowym lub wiśniowym, owocami albo serkiem.
Tak przygotowane naleśniki rewelacyjnie współgrają zarówno z serem, jak i dżemem.
Może cię zainteresować: Schab ze śliwką w wersji luks. Będziesz w siódmym niebie, gdy go spróbujesz
