Ten chleb robię z miłą chęcią. Wyrasta elegancko bez zakwasu
Nie musisz zrywać się z łóżka wcześnie rano i iść do piekarni po świeże pieczywo na śniadanie. Zrób je własnoręcznie w domu. Ten przepis nie wymaga przyrządzania zakwasu, a wiadomo, że musi on swoje odstać i nadaje się do „użytku” dopiero po kilku dniach. Nasz chleb wyrasta dzięki drożdżom i jest gotowy jeszcze tego samego dnia, więc możesz go kroić jutro na śniadanie. Bochenek robi się bardzo łatwo i zawsze się udaje.
Domowy wypiek drożdżowy jest tak samo pyszny i pachnący jak ten z twojej ulubionej piekarni czy sklepu spożywczego. Nawet nie musisz ruszać się z domu i go tam szukać. Jeśli masz w zanadrzu wszystkie składniki z poniższej listy, zrobisz go samodzielnie w domowym zaciszu. Zobaczysz, że się uda. Dobrze popracuj nad ciastem i daj mu wyrosnąć na jakiś czas. W międzyczasie dorzuć do niego pyszne nasiona słonecznika i znów skrupulatnie zagniataj. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika w całym mieszkaniu rozejdzie się obłędny zapach świeżego pieczywa. Nawet nie będziesz musiał wołać bliskich na domowy chleb. Z niecierpliwością będą stać w kuchni i odliczać ostatnie minuty do końca pieczenia.
Przepis na najlepszy chleb bez zakwasu
Składniki:
700 g mąki
150 g pestek słonecznika
8 g drożdży suszonych
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
60 ml oleju roślinnego
Wykonanie:
Odmierz 400 ml ciepłej wody i wlej ją do sporego naczynia, dodaj drożdże i cukier, wymieszaj. Wlej olej i ponownie mieszaj. Do naczynia przesiej pół kg mąki i przełóż do niej rozczyn drożdżowy, łącz szpatułką. Wsyp sól i resztę mąki, zacznij wyrabiać ciasto – na początku w naczyniu, a następnie na stolnicy. Gdy będzie jednolite i gładkie, przenieś je do naczynia wysmarowanego w środku olejem. Okryj folią spożywczą, odstaw na 40 min, aby zwiększyło objętość, najlepiej w ciepłe miejsce. Pestki słonecznika namocz w wodzie. Po 20 minutach odcedź płyn i osusz ziarna.
Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, wrzuć słonecznik, znów wyrabiaj. W czasie tej czynności złóż masę kilka razy ruchem od zewnątrz do wnętrza ciasta, a będzie lepiej napowietrzone. Później masę przekrój na pół i twórz dwa bochenki. Oba przenieś do keksówek wysmarowanych w środku tłuszczem.
Okryj pieczywo czystą szmatką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Wstaw obie formy do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 200°C przez 35-40 minut. Chleb ostudź na kratce i podawaj.