FoodPedia.plPrzepisyTen dodatek do pierogów ruskich czyni cuda. Są 200 razy lepsze

Ten dodatek do pierogów ruskich czyni cuda. Są 200 razy lepsze

pierogi ruskie
fot. screen Youtube / @kuhnya_evelin

Dzisiejszy przepis na pierogi to prawdziwa rewolta. Wystarczy dodać do farszu jedno zioło, a zyska niebywałych walorów. Dodatek świetnie łączy się z twarogiem, który jest obecny w nadzieniu. W klasycznych ruskich nie znajdziemy żadnego zielonego dodatku, a w tej wersji jest nim mięta. Poznaj przepis na pierogi ruskie z miętą.

Jeśli robić pierogi ruskie, to tylko z miętą

Mięta to pachnąca roślina zielna, którą najczęściej pije się formie herbatki. Świetnie orzeźwia i smakuje. Niestety w potrawach mięta schodzi na margines, ale tym razem wejdzie na pierwszy plan. W pierogach ruskich będzie ją wyraźnie czuć i o to chodzi.

Pospolita mięta rośnie w ogrodach wielu Polaków, ale bez najmniejszego problemu znajdziemy w sklepie spożywczym świeże zioło. Dorzucone do farszu pierogowego nada mu charakteru i oryginalności.

Przepis na pierogi ruskie z miętą

Składniki:
» 4 ugotowane ziemniaki,
» pół kilograma twarogu,
» 1 łyżka oleju,
» 2 szklanki mąki,
» sól i pieprz,
» niewielki pęczek świeżej mięty.

Przygotowanie:
Ciasto, do którego trafi ziemniaczano-serowo-miętowy farsz stwórz według dowolnej receptury, na przykład tej. Najprostsze ciasto zrobisz, przesiewając mąkę pszenną na stolnicę, łącząc ją z olejem i solą. Mieszaj składniki za pomocą widelca i dolewaj stopniowo szklankę gorącej wody. Potem dodaj 1/2 szklanki chłodnej wody i zagniataj sprężyste ciasto.

Farsz
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj rozkruszony ser, pieprz, sól i drobno pokrojoną miętę. Wyrabiaj spójną masę. Po rozwałkowaniu ciasta wycinaj np. szklanką krążki i wszystkie nadziewaj skromną porcją farszu. Brzegi każdego pieroga zaklejaj i wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę. Gotuje je przez 2-3 minuty, aż wylądują na powierzchni. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyławiaj pierogi na talerz. Przed podaniem ozdób je listkami mięty. Smacznego.

Czytaj też: Za moim leczo szaleje cała rodzina. Dodaję 1 konkretny składnik

Zobacz również