Sałatka jarzynowa to niemalże obowiązkowy detal świątecznego stołu. Często robimy ją na zapas, sądząc, że zostanie szybko zjedzona przez domowników i gości. Jeśli jednak podajemy też inne kolorowe sałatki, wtedy klasyczna jarzynowa idzie w odstawkę. Zalega potem długo w lodówce i nie wiadomo, co z nią zrobić. Na pewno nie wyrzucać. Z tym przepisem dasz jej drugie życie. Placki w tej niepowtarzalnej wersji znikną z talerzyka w mgnieniu oka. Sprawdź przepis.
Nadmiar sałatki jarzynowej? Już nigdy się nie zmarnuje. O ile przerobisz ją właśnie tak! Sałatkę jarzynową z majonezem koniecznie trzymaj w lodówce. Ale i w niej prędzej czy później zacznie tracić świeżość. Zaniepokoić powinien cię kwaśny zapach i lekko sfermentowany smak. To dwa ewidentne znaki, że kompozycja warzywna już się psuje i nie nadaje się do spożycia. Do przepisu na placki użyj świeżo zrobionej sałatki, która jeszcze jest dobra w smaku.
Jak zrobić placki z sałatki jarzynowej? Przepis krok po kroku
Składniki:
2 jajka
400 g sałatki jarzynowej
300 g mąki pszennej
200 ml mleka
pieprz i sól
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę świeżej zieleniny (np. szczypiorek, koperek)
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem przesiewamy do sporego naczynia. Dodajemy dwa jajka, pieprz, sól, mleko i sałatkę jarzynową. Wszystko mieszamy do połączenia i odstawiamy na kwadrans (mąka zabierze nadmiar wilgoci). Dzięki temu placki nie rozlecą się w trakcie smażenia. Warto smażyć je na patelni teflonowej – wtedy będzie można użyć mniej oleju.
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Wykładamy porcje masy i smażymy placki z dwóch stron, aż się zarumienią. Podajemy np. z kwaśną śmietaną i pokrojoną zieleniną. Smacznego.
Polecamy też przepis na ciasto Makowe Szaleństwo.