Najlepsze ciasto bez pieczenia powstaje momentalnie. Musisz w zasadzie przyrządzić tylko słodki krem budyniowy, a reszta zrobi się sama. Deser powstaje z paru składników, które znajdziesz bez trudu w każdym spożywczym. Z tego przepisu powinny skorzystać w szczególności osoby zabiegane. Czas nie jest tutaj na pierwszym planie. Najważniejsze są dobre chęci i zaopatrzenie twojej kuchni. Od ręki zrobisz specjał, który smakiem przebije nie jeden wyrób z cukierni. Musisz tylko wyłożyć dno blaszki gotowymi ciasteczkami i zalać je samodzielnie ugotowanym budyniem. Prościej się nie da.
Podłużne biszkopty stanowiące spód deseru sprawdzą się znakomicie, ale jeśli nie masz ich akurat w domu lub marzy ci się inny składnik, to wykorzystaj maślane herbatniki. Namaczasz je w mleku i gotowe. Teraz musisz się bardziej przyłożyć. Masę budyniową będziesz robić od podstaw, ale i tak nie musisz nic miksować i krem powstaje lada moment. Składasz deser, chłodzisz w lodówce i możesz częstować nim znajomych czy gości.
Szybkie ciasto budyniowe na biszkoptach
Składniki:
1 żółtko
pół szklanki cukru
1,5 l mleka
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka aromatu waniliowego
90 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
150 g gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki)
1 paczka podłużnych biszkoptów lub herbatników
olej roślinny (np. rzepakowy) o neutralnym smaku
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Pół litra mleka przyda ci się do namaczania ciastek. Reszty użyjesz do kremu budyniowego. Namoczone biszkopty odsącz (nie wyciskaj) i rozmieść je w blaszce wyłożonej w środku pergaminem. Jej boki wysmaruj olejem.
W rondelku umieść śmietankę, cukier, żółtko, ekstrakt waniliowy i mieszaj na masę bez grudek. Wsyp skrobię ziemniaczaną, ponownie łącz, a potem wlej litr mleka. Naczynie postaw na małym ogniu i gotuj zawartość, aż zgęstnieje. Wrzuć połamaną czekoladę, mieszaj na spójny, zwarty krem. Następnie wylej go na ciastka w formie i wyszlifuj wierzch.
Poczekaj, aż delikatnie wystygnie, a potem osłoń deser folią – szczelnie. Gdy osiągnie temp. pokojową umieść blachę na minimum 2 godziny w chłodziarce. Zanim zaserwujesz ciasto, udekoruj je ciemnym kakao lub mocno pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego.