
Wypieki i desery z sezonowymi owocami rządzą latem w naszych kuchniach. Miłośnicy łakoci co kilka dni przyrządzają coś nowego, sięgając po rozmaite owoce, takie jak czereśnie, truskawki, maliny, agrest czy borówki amerykańskie. Już możemy cieszyć się im smakiem i wyjątkowym aromatem. Te ostatnie warto wykorzystać w tym przepisie.
Latem mamy ochotę na lekkie i orzeźwiające potrawy, również te o słodkim smaku. Niecodzienne przepisy, które zaskoczą każdego, są teraz w modzie. Nieprzypadkowo postanowiliśmy podzielić się z tobą recepturą na borówkowe ciasto w wakacyjnej odsłonie.
Naprawdę szybko się je robi, a przyjemność z jedzenia płynie wielka. Słodycz możesz stworzyć o każdej porze dnia i nocy – przepis nie jest skomplikowany, a niezbędne produkty masz w kuchni. Ten deser zawsze robi ogromne wrażenie.
Przepis na ciasto bez pieczenia z borówkami
Składniki:
» 300 g borówek amerykańskich,
» 3 galaretki owocowe, np. malinowe,
» 1 szklanka wrzącej wody,
» 300 g serka mascarpone,
» 400 ml śmietanki kremówki 36%,
» 100 g rozpuszczonego masła,
» 160 g herbatników.
Wykonanie:
Herbatniki miksujemy na pył, łączymy z płynnym masłem i otrzymaną masą wylepiamy spód okrągłej blachy (średnica 22-24 cm). Umieszczamy w zamrażalniku.
Trzy galaretki roztapiamy w szklance ukropu, studzimy.
Borówki amerykańskie miksujemy na mus.
W sporym naczyniu ubijamy kremówkę z mascarpone, potem przekładamy chłodną galaretkę i owoce.
Tortownicę ze schłodzonym spodem stawiamy na blacie i rozprowadzamy na nim masę. Deser chłodzimy w lodówce przez minimum dwie godziny. Smacznego.
Czytaj też: Zapomnisz o pierogach z jagodami, gdy spróbujesz tych. Palce lizać