
Większość osób zgodzi się z tym, że swojskie wypieki smakują najlepiej. Kojarzą się z domowym ciepłem i czymś przyjemnym. Ale nie każdy ma czas i talent do pieczenia wypieków dla siebie i rodziny, więc pewnym krokiem rusza w kierunku cukierni. Jednak zakup gotowca to ostateczność. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Ciacho naprawdę wygląda oszałamiająco, ale tak naprawę jest prościutkie w wykonaniu.
Domowe placki są bezkonkurencyjne. Nie trzeba wydawać fortuny w sklepach, by zjeść coś pysznego i słodkiego po obiedzie. Polecamy tę unikatową recepturę na bajeczne ciasto kakaowe z kremem budyniowym i kajmakiem, które rozpływa się w ustach. Ten deser na niedzielnym stole wszyscy uznają za majstersztyk.
Przepis na kakaowe ciasto z kremem budyniowym i kajmakiem
Składniki:
Krem budyniowy:
3/4 szklanki cukru
1 litr mleka
5 żółtek
2 budynie waniliowe bez cukru (40 g każdy)
2 cukry wanilinowe (16 g paczka)
pół szklanki mąki pszennej
250 g masła w temperaturze pokojowej
Ciasto kakaowe (*składniki w temp. pokojowej):
4 całe jajka
3/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
ok. 70 g orzeszków ziemnych
1 puszka podgrzanego kajmaku
czarna, gorzka herbata do nasączenia ciasta
Polewa:
160 g gorącej śmietanki 30 proc.
160 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W garnku zagotować ok. 700 ml mleka, a pozostałe 300 ml przelać do naczynia i dodać cukry, budynie, mąkę i żółtka, wymieszać. Przelać mieszankę na gotujące się mleko i gotować gęsty krem. Ostudzić. Później ubijać miękkie masło, aż zbieleje, bez ustanku miksując, przekładać małe porcje budyniu i ucierać na jednolitą masę.
Na ciasto: jajka, mleko, cukier, kakao, olej miksować do połączenia. W osobnym naczyniu połączyć mąkę z proszkiem i sodą, a potem dodawać po trochu do ciasta i cały czas ucierać, ale powoli i tylko do połączenia. Przelać do blachy o wymiarach 20 cm x 30 cm. Piec w 160℃ przez ok. 30-35 minut (bez termoobiegu; do suchego patyczka).
Do kajmaku dodać fistaszki (mogą być solone), wymieszać. Ciasto przeciąć na dwa takie same blaty i jeden z nich nasączyć herbatą. Rozprowadzić na nim ½ kremu, wyłożyć kajmak z orzechami i przykryć resztą kremu. Umieścić drugie kakaowe ciasto i nasączyć je herbatą. Deser okryć folią spożywczą i chłodzić kilka godzin.
Na polewę: czekoladę zalać gorącą śmietanką, mieszać do roztopienia, a potem polać wypiek. Włożyć do chłodziarki na kwadrans. Smacznego.
Polecamy: Zapisz ten przepis na surówkę z marchewki. Turecka wersja znika od razu