
Pierogi są znane i lubiane w Polsce. Kto choć raz ich skosztował, z pewnością zatęsknił za dokładką. Miękkie i sprężyste ciasto może skrywać w sobie różne farsze, zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Pierogom Podlaskim bliżej do tej drugiej opcji. Sprawdź dokładny przepis na ten specjał.
Jak zrobić pierogi, żeby wywołały niedowierzanie i zachwyt przy stole, a bliscy dopominali się o dokładki? Nadziej je czymś unikatowym, na przykład marchewką. To niby żaden fenomen, ale z kilkoma dodatkami pomarańczowy korzeń świetnie spełni się jako wypełnienie w pierogach. Na Podlasiu pierogi z marchewką i cebulą jada się już od niepamiętnych czasów. Są tak dobre, że przekonają się do nich nawet mięsożercy, a wegetarianie je pokochają. Dla nich mamy radę, aby masło w przepisie wymienili na oliwę z oliwek lub olej roślinny. Oto przepis na proste, tanie i oryginalne danie obiadowe.
Przepis na pierogi podlaskie
Składniki:
▪ 300-350 g mąki typ 500,
▪ sól,
▪ 60 g masła,
▪ 2 cebule,
▪ 300-400 g marchewki,
▪ majeranek (można pominąć).
Sposób wykonania:
Ciasto
Mąkę przesiej do miski, osól. W gorącej wodzie (200 ml) rozpuść masło (25 g), po trochu dodawaj tę mieszankę do mąki i mieszaj łyżką. Masę wyłóż na blat podsypaną mąką i wyrabiaj ciasto ręcznie przez ok. 8 minut, ewentualnie dosypuj więcej mąki. Umieść sprężyste i gładkie ciasto w naczyniu, okryj lekko mokrą szmatką i odstaw na pół godziny.
Farsz
Obierz marchewki i cebulę. Marchewki gotuj we wrzątku przez ok. 4 minuty, a potem odsącz, ostudź i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. 1/2 porcji połącz z marchewką, dodaj sól do smaku i ewentualnie odrobinę majeranku.
Ciasto zagniataj przez 1-2 minuty, a potem podziel na 3 porcje i każdą spłaszczaj wałkiem. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka, na środku każdego umieszczaj trochę nadzienia i zlepiaj krawędzie ciasta. Gotuj pierogi w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia, potem wyławiaj łyżką cedzakową i wykładaj na półmisek. Polej pierogi podlaskie omastą z cebuli i masła. Smacznego.
Polecamy też przepis na pierogi książęce i pierogi portugalskie.
