Torcik galaretkowy lepszy niż z PRL. Prosty, szybki i orzeźwiający

deser z galaretek
fot. screen Youtube / @user-mi3gv7ti9e

Tort czy wielowarstwowe ciasto przekładane różnymi kremami wygląda zjawiskowo i z pewnością tak samo smakuje, ale długa lista składników i żmudny przepis zniechęca nas do pracy w kuchni i odbiera chęć na słodkie. Inaczej jest z prostymi i szybkimi deserami, które wyglądają efektownie, a do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników. Torcik bez pieczenia z galaretek wiele osób jadło w dzieciństwie. Kolorowe warstwy tworzą jakby cukiernicze dzieło sztuki, a zostały wykonane w sposób banalny. Nawet kuchenny amator stworzy taki deser od ręki. Dobrze, że kultowy przepis z PRL-u uchował się do dziś. Dzięki niemu masz okazję skosztować galaretkowej specjalności i poczuć się jak w dzieciństwie.

Kolorowy deser z galaretek jest idealny na lato

Krówki, landrynki, irysy to pamiętne słodycze, którymi w epoce PRL-u rodzice częstowali swoje pociechy. Ale cieszyły się one dużym zainteresowaniem również wśród dorosłych. Popularne były wszelkie słodycze z galaretką. Żelatynowe kwadraciki otulone cukrem były hitem prywatek. Dziś ciężko znaleźć je na sklepowych półkach ze słodyczami. Desery z galaretek to obecnie także towar deficytowy. Na szczęście przepis na ten frykas przetrwał pokolenia i możesz go odtworzyć we własnej kuchni.

Prosty przepis na deser z galaretek jak z PRL-u

Składniki:
3 łyżki żelatyny
4 paczki galaretek w różnych kolorach
40 g cukru (+ drobny cukier do obtoczenia)
500 ml mleka
1 łyżeczka olejku migdałowego

Przygotowanie:
Każdą z galaretek rozpuść w wodzie (w osobnych miseczkach) wg instrukcji umieszczonej z tyłu paczki. Wszystkie 4 ostudź.

Mleko z dodatkiem cukru podgrzej, a potem ostudź. Do szklanki z wrzącą wodą wsyp 3 łyżki żelatyny, mieszaj do rozpuszczenia, a potem ostudź. Następnie obie schłodzone mieszanki połącz ze sobą.

Keksówkę wyłóż folią kuchenną, a na spód wylej jedną galaretkę. Wstaw formę do chłodziarki na 15 minut. Gdy warstwa stwardnieje, wyłóż na nią mleko z żelatyną i znów umieść w lodówce. Podobnie działaj z pozostałymi galaretkami. Gotowe ciasto galaretkowe pokój na porcje i podawaj. Możesz je posypać z wierzchu drobnym cukrem lub pokroić i obtoczyć w nim poszczególne porcje. Wszystko zależy od twoich preferencji. Smacznego.

Podziel się: