„Trzęsienie ziemi” to niepowtarzalne ciasto, łączące w sobie stylowość i smak. Jego oryginalny wygląd przyciąga uwagę i wywołuje zachwyt. Pracy przy jego wykonaniu jest niedużo. Sprawdź, jak upiec imponujący deser dla swoich bliskich.
Dwie przeplatające się masy o różnych kolorach i smakach wyglądają czarująco, są aromatyczne i wilgotne. Wypiek to propozycja nie do odrzucenia na deser. Z filiżanką cappuccino czy herbaty smakuje jeszcze lepiej. Daje ogromną satysfakcję podczas jedzenia. Powstaje z samych prostych składników, które prawie zawsze są w domu. Jeśli chętnie zjadłbyś wyjątkowe, a zarazem pyszne ciasto „Trzęsienie ziemi”, poniżej znajdziesz na nie przepis.
Przepis na ciasto Trzęsienie ziemi
Lista składników:
Ciemne ciasto:
5 jajek
1 kostka masła/margaryny
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
5 łyżek ciemnego kakao
Jasna masa:
250 g kremowego serka śmietankowego
1/2 kostki masła
3 szklanki cukru pudru
Dodatki:
1/2 szklanki chipsów czekoladowych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów
Wykonanie:
W rondelku podgrzewamy masło z wodą, kakao i cukrem. Ustawiamy mały płomień i czekamy, aż masło będzie płynne i powstanie gładka masa. Ściągamy naczynie z gazu i studzimy zawartość.
Oddzielamy żółtka od białek. Te drugie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a potem przekładamy do piany żółtka i mieszamy mikserem. Cały czas ucierając, dodajemy powoli zimną masę kakaową.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem, a potem wsypujemy sypkie składniki do ciasta i przez chwilę ucieramy.
Formę prostokątną smarujemy cienką warstwą tłuszczu, a jej dno posypujemy dokładnie mieszanką orzechów, płatków czekoladowych i kokosa. Wszystko zalewamy masą kakaową, lekko wygładzamy wierzch.
Na niewielkiej mocy ognia roztapiamy masło i serek – gdy otrzymamy spójną masę, studzimy ją. Potem ucieramy ją z cukrem pudrem na pulchny krem i rozprowadzamy na masie czekoladowej w blaszce. Bierzemy nóż i łączymy nim oba ciasta, malując zygzaki. Deser pieczemy w temp. 180°C przez ok. 40 minut. Smacznego. Polecamy też przepis na bajaderkę z wiśniami.