
Każdy wielbiciel słodyczy ma jakieś swoje ulubione łakocie. Kokosanki to kruche ciasteczka rodem z PRL-u, który zna każdy Polak. Są tak pyszne, że spałaszowanie całego talerza to żaden problem nawet dla niejadka. Zobacz jak w łatwo odwzorować we własnym domu ten pamiętny smak.
Kokosanki to tanie i smaczne ciastka, które są dobrze znane wszystkim osobom, które przepadają za swojskimi wypiekami. Przepis na nie to przysłowiowa bułka z masłem, a jedyną bolączką jest dobór kilku produktów.
Ciastka kokosanki – prosty przepis na wyśmienity deser
Składniki:
kilka kropli olejku waniliowego lub migdałowego
150 g drobnego cukru
4 białka jaj
odrobina soli
300 g drobnych wiórków kokosowych
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek, te pierwsze lekko posól i ubijaj w naczyniu mikserem na sztywno, od wolnych do szybszych obrotów. Gdy powstanie piana, sukcesywnie wsypuj cukier, cały czas miksuj na pełnej mocy robota. Piana lepiej się ubije, jeśli wlejesz do niej odrobinę soku z cytryny. Gdy cukier się zupełnie roztopi, piana jest gotowa. Wlej do niej aromat migdałowy, wymieszaj, a na koniec dodaj kokos.
Ciasteczka uformuj w kule, lekko spłaszcz i rozłóż na blaszce wysłanej pergaminem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180℃ przez 20 minut. Po tym czasie kokosanki są już gotowe.
Czytaj też: Kotlet schabowy wg Ewy Wachowicz. Gdy spróbujesz, przepadniesz na dobre