
Na punkcie racuchów mnóstwo osób ma bzika. Ich fani mogą się nimi raczyć nawet codziennie, a forma podania nie ma znaczenia. Prawdziwi smakosze doceniają obie wersje – zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiejszy pomysł na budyniowe racuchy drożdżowe to szybkość przygotowania, prostota i zachwycający smak w jednym. Koniecznie spróbuj przepisu.
Racuchy to najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić by polepszyć sobie samopoczucie, a przy okazji posmakować czegoś obłędnego. Placki rosną na patelni jak szalone, dzięki drożdżom – świeżym lub suszonym. Drożdże instant wystarczy wsypać do miski z suchymi składnikami. Ze świeżych trzeba najpierw zrobić zaczyn. Oto dokładny przepis.
Przepis na drożdżowe racuchy budyniowe
Składniki:
» 2 jabłka,
» paczka budyniu waniliowego bez cukru,
» 2 szklanki mąki pszennej,
» 2 jajka,
» odrobina soli,
» szklanka ciepłego mleka,
» paczka drożdży suchych lub ok. 15 g świeżych,
» 2-3 łyżki cukru,
» cukier puder do dekoracji,
» olej rzepakowy.
Wykonanie:
Świeże drożdże wkrusz do naczynka, wsyp cukier, sól i łyżkę mąki, a potem zalej ciepłym mlekiem. Zaczyn mieszaj i odstaw na kwadrans. Potem przelej go do sporego naczynia, dołóż budyń w proszku i mąkę. Wbij jajka, wymieszaj.
Jeśli używasz drożdży instant, to wsyp je do sporego pojemnika, dodaj resztę produktów i wymieszaj. Odstaw na 60 minut.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wsyp do ciasta, wymieszaj.
Na patelnię wlej olej. Gdy się rozgrzeje, nakładaj łyżką porcje masy i smaż racuchy przez kilka minut z obu stron, aż się zezłocą.
Wykładaj na ręcznik kuchenny, aby oddały nadmiar oleju. Posyp je cukrem pudrem. Smacznego.
Czytaj też: Placki ziemniaczane zrób po włosku. Smak nie z tej ziemi