Uwielbiam rybę w tym cieście. Zwykła panierka to przy nim banał

smażona ryba w panierce
fot. screen Youtube / @vkusniereceptiotalli

Ten przepis na rybę warto zapisać w notesie i korzystać z niego w każdy piątek. Przygotowanie specjału to czysta przyjemność, a degustacja to ogromna radość dla całej rodziny. Nudna ryba w panierce z jajka i bułki tartej odchodzi do lamusa. Spraw sobie kawałek świeżego dorsza i otocz filety w cebulkowej kompozycji. Usmaż na oleju i podawaj z ulubionymi dodatkami. Chrupiące i soczyste kąski posmakują każdemu. Koniecznie wypróbuj ten bestsellerowy przepis na najsmaczniejszy obiad.

Na obiad nie zjesz nic lepszego. Dorsz w tym cieście to poezja smaku

Wiele osób pości w każdy piątek. Co w takim razie przygotować na obiad, skoro mięso wieprzowe, wołowe czy drobiowe, odpada? Wtedy warto zainteresować się rybami, które są bogactwem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Zawartość poszczególnych składników zależy od konkretnego rodzaju ryby. Do wyboru mamy tłuste i chude gatunki. Dorsz jest jedną z najwartościowszych ryb słodkowodnych. Jego białe mięso rozpływa się w ustach i dobrze smakuje, bez względu na to, jak zostanie przyrządzone.

Dziś polecamy dorsza z patelni. To ryba dobrej jakości i niezbyt droga. Oczaruje wszystkich swym smakiem.

Przepis na dorsza w smakowitym cieście

Lista składników:
6 filetów z dorsza
2 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 jajko
3 łyżki mąki
2 łyżki oleju
pieprz i sól
2 łyżki wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia

Opis przygotowania:
Cebulę siekamy na spore kawałki i wrzucamy do naczynia. Dodajemy wodę i czosnek, wszystko razem blendujemy. Mieszankę wzbogacamy o przyprawy, jajko i śmietanę.

Wsypujemy mąkę wraz z proszkiem. Dolewamy olej i ponownie miksujemy. W tak przygotowanym cieście umieszczamy filety rybne i starannie je w nim otulamy. Następnie porcje smażymy na gorącym tłuszczu, aż się zarumienią.

Usmażonego dorsza posypujemy szczypiorkiem i podajemy na obiad, np. z młodymi ziemniakami i sałatką wietnamską. Filety rybne są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Panienka z cebulką i czosnkiem nadaje rybie głębszego smaku.

Podziel się: