FoodPedia.plPrzepisyWbij jajka do startych ziemniaków. Ten przepis nigdy się nie nudzi

Wbij jajka do startych ziemniaków. Ten przepis nigdy się nie nudzi

placki z ziemniaków, wędliny i jajek
fot. screen Youtube / @Fleisch-Rezepte

Chciałbyś zaskoczyć rodzinę czymś niezmiernie pysznym? Z tym przepisem odniesiesz sukces godny pozazdroszczenia. Jednocześnie nie stracisz całego dnia na stanie przy garnkach, a w mniej niż pół godziny będziesz mieć super posiłek. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję placków jajeczno-ziemniaczanych, bo znikają hurtem.

Placki są obłędne w każdej formie i stwarzają wiele możliwości do sprawdzania swoich zdolności w kuchni. Można je doprawiać według własnych preferencji, kombinować z dodatkami i zmieniać teksturę z gęściejszej na bardziej płynną i odwrotnie. Za to właśnie kochamy placki najbardziej. Usmażone według tego przepisu zaskoczą wyglądem i smakiem wszystkich przy stole. To ciekawa propozycja na śniadanie.

Przepis na placki z jajek i ziemniaków

Składniki:
1 ziemniak
3 jajka
czarny pieprz, sól, tymianek
2 ząbki czosnku
120 g wędliny
olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
Kartofle zetrzyj na średnich oczkach tarki.

Oddziel białka i żółtka.

Ulubioną wędlinę (np. szynkę) pokrój w cienkie i podłużne paski.

W naczyniu wymieszaj ziemniaki z wędliną, wrzuć przeciśnięty czosnek. Dodaj tymianek, pieprz i sól do smaku, a potem zalej białkiem, wymieszaj.

Na patelnię wlej olej i czekaj chwilę, aż się rozgrzeje. Nabierają łyżką porcje masy i umieszczaj na patelni, nadając kształt gniazdek. W środku zrób dołek. Smaż je tak przez parę minut, a następnie do wnętrza każdego gniazdka wlej po jednym żółtku. Przysłoń pokrywką, ustaw mniejszy gaz i smaż przez 5 minut. Potem ostrożnie przewróć placki na drugą stronę, by się zarumieniły. Gotowe wykładaj na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podawaj solo lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Czytaj też: Zamiast do szarlotki, wsyp do pomidorowej. Trik Bosackiej na pyszną zupę

Zobacz również