
Chętnie zjadłbyś domowe ciasto, ale podejrzewasz, że praca w kuchni skończy się totalną klapą? Z tym przepisem masz 100-procent szans na sukces. Ciasto bananowe jest proste do zrobienia, a opcja, że powinie ci się noga, jest minimalna. Składników, których potrzebujesz, jest zaledwie garstka. Na taki deser każdy się skusi. Przepis polecamy wszystkim kuchennym niedowiarkom, leniuszkom, jak i mistrzom cukiernictwa.
Kto lubi męczyć się w kuchni nad pieczeniem ciast? Raczej nikt. Dlatego przepisy na ekspresowe ciasta bez pieczenia są w dzisiejszych czasach rozchwytywane jak świeże bułeczki o poranku. Bananowa słodycz zachwyca bardziej niż ciasta z cukierni. Trudno uwierzyć, że z tak niewielu pospolitych produktów wychodzi takie cudo.
Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia
Składniki:
» 3 banany,
» 200 ml mleka,
» 150 g mleka skondensowanego słodzonego,
» 400 ml śmietanki 33%,
» pół łyżeczki żelatyny,
» 100 g roztopionego masła,
» 200 g herbatników.

Wykonanie:
Zmiel herbatniki na proszek, wrzuć do naczynia i zalej masłem. Wymieszaj i wylep masą dno blachy (20 cm x 15 cm) wyłożonej pergaminem. Troszkę ciastek odłóż do dekoracji. Ubij i wyrównaj spód.
Obierz banany, pokrój w plasterki i wrzuć do wysokiego pojemnika. Dolej kremówkę i blenduj.
Wlej do garnka mleko (200 ml) i zimne mleko zagęszczone (150 g), dodaj żelatynę i podgrzewaj składniki. Starannie łącz, a gdy zaczną wrzeć, dodaj do garnka 1/2 masy bananowej i energicznie mieszaj na średnim gazie. Ściągnij naczynie z ognia i połącz z drugą częścią masy bananowej, krótko mieszaj.
Gotowe ciasto przelej na spód herbatnikowy w blaszce, równo je rozprowadzając. Posyp wierzch zmielonymi herbatnikami i wstaw deser do lodówki. Powinien się chłodzić przez godzinę.
Czytaj też: Co roku podaję tę sałatkę do grilla. Znika szybciej od mięsa