
Zupa grzybowa to tradycyjne danie wigilijne, dla którego powinno znaleźć się miejsce na stole podczas uczty. Pachnie obłędnie i z pewnością można ją zaliczyć do najsmaczniejszych polskich zup. Z tego przepisu wyjdzie tak wyrazista i wyśmienita, że każdy poprosi o więcej. Jak ugotować pyszną świąteczną zupę grzybową? Sprawdź przepis.
W repertuarze świątecznym rządzi czerwony barszcz z uszkami, ale sumiennie przygotowana zupa grzybowa może z nim rywalizować. Podobnie jak zupa rybna, którą też można zaserwować na Wigilię.
Grzybowa to jedna z tych zup, która mimo upływu czasu, nadal króluje na stołach Polaków, a receptura na nią jest znana od pokoleń. Jej przygotowanie nie jest wielką sztuką i nawet kucharz bez talentu wyczaruje świąteczną zupę w mistrzowskiej odsłonie.
Przepis na wigilijną zupę grzybową
Składniki:
▪ 2 litry wody
▪ 1 szklanka suszonych grzybów
▪ włoszczyzna (marchew, pietruszka, pora, kawałek selera)
▪ 1 średnia cebula
▪ sól i pieprz
▪ natka pietruszki
▪ 2 łyżki masła
▪ kostka rosołowa warzywna
▪ kilka ziaren pieprzu
▪ 1 liść laurowy
▪ kilka ziaren ziela angielskiego
▪ 1 łyżeczka mąki pszennej
▪ 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
Grzyby namocz w chłodnej wodzie, odstaw na całą noc. Odsącz je i pokrój.

Pokrój warzywa z włoszczyzny i cebulę, potem je opłucz i umieść w garnku z grzybami (bez wody, w której się moczyły).
Zalej składniki 2 l chłodnej wody, dodaj ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, kostkę rosołową i masło. Gotuj zupę na mniejszym gazie, aż grzyby zmiękną.

Dodaj pieprz i sól do smaku, następnie wyjmij z garnka cebulę i włoszczyznę. Zapraw zupę mąką, zabiel śmietanką i zagotuj. Podawaj z makaronem, łazankami lub kaszą
Jakie grzyby najlepiej sprawdzą się w wigilijnej zupie grzybowej?
Tradycyjna zupa grzybowa najsmaczniejsza będzie, jeśli dodasz do niej podgrzybki, prawdziwki lub borowiki. Aczkolwiek opieńki, maślaki czy kurki też mają wiele smaku i oddadzą go świątecznej potrawie.
Grzybów świeżych nie należy żałować, im więcej, tym lepiej (ale w granicach rozsądku). Dzięki temu wywar zyska głęboki smak i będzie wspaniale pachnieć. Suszone odpowiedniki należy dodawać w mniejszej ilości.
Polecamy: Trzęsienie ziemi – puszyste i miękkie jak obłok ciasto na Nowy Rok
