FoodPedia.plPrzepisyWigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

zupa grzybowa
fot. screen Youtube / Polish Your Kitchen

Zupa grzybowa to tradycyjne danie wigilijne, dla którego powinno znaleźć się miejsce na stole podczas uczty. Pachnie obłędnie i z pewnością można ją zaliczyć do najsmaczniejszych polskich zup. Z tego przepisu wyjdzie tak wyrazista i wyśmienita, że każdy poprosi o więcej. Jak ugotować pyszną świąteczną zupę grzybową? Sprawdź przepis.

W repertuarze świątecznym rządzi czerwony barszcz z uszkami, ale sumiennie przygotowana zupa grzybowa może z nim rywalizować. Podobnie jak zupa rybna, którą też można zaserwować na Wigilię.

Grzybowa to jedna z tych zup, która mimo upływu czasu, nadal króluje na stołach Polaków, a receptura na nią jest znana od pokoleń. Jej przygotowanie nie jest wielką sztuką i nawet kucharz bez talentu wyczaruje świąteczną zupę w mistrzowskiej odsłonie.

Przepis na wigilijną zupę grzybową

Składniki:
▪ 2 litry wody
▪ 1 szklanka suszonych grzybów
▪ włoszczyzna (marchew, pietruszka, pora, kawałek selera)
▪ 1 średnia cebula
▪ sól i pieprz
▪ natka pietruszki
▪ 2 łyżki masła
▪ kostka rosołowa warzywna
▪ kilka ziaren pieprzu
▪ 1 liść laurowy
▪ kilka ziaren ziela angielskiego
▪ 1 łyżeczka mąki pszennej
▪ 2 łyżki śmietanki kremówki 30%

Wykonanie:
Grzyby namocz w chłodnej wodzie, odstaw na całą noc. Odsącz je i pokrój.

suszone grzyby
fot. screen Youtube / Polish Your Kitchen

Pokrój warzywa z włoszczyzny i cebulę, potem je opłucz i umieść w garnku z grzybami (bez wody, w której się moczyły).

Zalej składniki 2 l chłodnej wody, dodaj ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, kostkę rosołową i masło. Gotuj zupę na mniejszym gazie, aż grzyby zmiękną.

zupa grzybowa
fot. screen Youtube / Polish Your Kitchen

Dodaj pieprz i sól do smaku, następnie wyjmij z garnka cebulę i włoszczyznę. Zapraw zupę mąką, zabiel śmietanką i zagotuj. Podawaj z makaronem, łazankami lub kaszą

Jakie grzyby najlepiej sprawdzą się w wigilijnej zupie grzybowej?

Tradycyjna zupa grzybowa najsmaczniejsza będzie, jeśli dodasz do niej podgrzybki, prawdziwki lub borowiki. Aczkolwiek opieńki, maślaki czy kurki też mają wiele smaku i oddadzą go świątecznej potrawie.

Grzybów świeżych nie należy żałować, im więcej, tym lepiej (ale w granicach rozsądku). Dzięki temu wywar zyska głęboki smak i będzie wspaniale pachnieć. Suszone odpowiedniki należy dodawać w mniejszej ilości.

Polecamy: Trzęsienie ziemi – puszyste i miękkie jak obłok ciasto na Nowy Rok

Zobacz również