FoodPedia.plPrzepisyWigilijne uszka z grzybami

Wigilijne uszka z grzybami

uszka do barszczu
fot. screen Youtube / @Nadia_recipes

Barszcz czerwony to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Zwykle podaje się go z uszkami. To małe pierożki wypełnione pachnącym farszem. Przygotuj uszka do świątecznej zupy w sposób, który oczaruje smakiem całą rodzinę przy wigilijnym stole. Sprawdź przepis.

Za unikalny smak barszczu czerwonego odpowiadają nie tylko przyprawy czy zakwas, ale również uszka z farszem. Gdyby nie one, rubinowy wywar byłby nudny. Dzięki urozmaiceniu bulion smakuje tysiąc razy lepiej.

Uszka składają się z ciasta i farszu. Sztuką jest przyrządzić zarówno pierwszy, jak i drugi element potrawy. Aby ciasto było elastyczne i dobrze się formowało, warto je dłużej wyrabiać ciepłymi dłońmi. W niektórych przepisach jajko jest obecne w cieście, ale wielu szefów kuchni uważa, że lepiej je pominąć, bo podobno utwardza masę. W zamian można dodać mleko i masło lub olej. Z nimi dodatek do barszczu będzie delikatny, miękki i taki jak trzeba.

Jakie grzyby są najlepsze na uszka?

Suszone grzyby leśne (podgrzybki, borowiki, koźlarze) idealnie sprawdzą się w wigilijnych uszkach. Jeśli zabraknie ci ich do farszu, uzupełnij go pieczarkami. A jeśli suszonych grzybów nie masz wcale, to wyjątkowo przygotuj cały farsz z pieczarek, cebuli i przypraw.

suszone grzyby
fot. Pixabay

Przepis na wigilijne uszka z grzybami

Składniki na ciasto:
• ok. 2/3 szklanki gorącej wody
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej
• 1/3 płaskiej łyżeczki soli
• 2 łyżki oleju roślinnego

Składniki na farsz:
• 1 cebula
• 60 g suszonych leśnych grzybów (+ 2 szklanki zimnej wody)
• pieprz i sól
• 3 łyżki oleju roślinnego lub masło
• 1 surowe żółtko (można pominąć)
• 1 płaska łyżka bułki tartej

barszcz czerwony z uszkami
fot. screen Youtube / @borscht-ru

Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę i sól przesiej do naczynia. Wlej olej i po trochu wodę, mieszaj składniki dłońmi i zagniataj ciasto, aż będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. Ulep z niego kulę, okręć folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Farsz:
Suszone grzyby wrzuć do garnka, zalej wodą, przykryj i odstaw na całą noc (jeśli nie możesz czekać, mocz je przez godzinę). Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj bardzo powoli przez ok. 20 minut (lub krócej, o ile grzyby długo się moczyły). Grzyby odsącz z wody i pokrój na drobne kawałki. Obierz i posiekaj cebulę, podsmaż na tłuszczu, po ok. 10 minutach dorzuć grzyby, dopraw pieprzem i solą, smaż 5 minut. Przełóż mieszankę do naczynia, ostudź. Dodaj do niej bułkę tartą i ewentualnie żółtko, wymieszaj.

Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto, ale cienko. Wykrawaj nieduże krążki o średnicy max. 5 cm bądź kwadraty podobnej wielkości.

Na środku każdej porcji ciasta umieszczaj trochę nadzienia i zlepiaj uszka. Umieszczaj je na desce i gotuj turami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię gotuj je przez ok. 2 minuty. Na ten czas resztę uszek przykryj bawełnianą szmatką. Uszka odsącz i układaj na talerzu, najlepiej luźno. Polej je niewielką ilością oleju, a nie będą się sklejać.

Polecamy: Obłędny schab gotowany. Umieść go w tej miksturze i zrób obiadowe cudo

Zobacz również