
Idealny omlet powinien być puszysty, miękki i zachwycający w smaku. Nie każdy jednak potrafi usmażyć go po mistrzowsku. Z tym przepisem zawsze masz gwarancję, że omlet wyjdzie bezbłędnie i będzie smakować genialnie.
Śniadanie w sam raz na zabiegane poranki
Śniadaniowy klasyk to nie tylko jajecznica, pankejki czy kanapki. Od czasu do czasu warto się od nich oderwać i na pierwszy posiłek zaserwować wyjątkowy omlet, który zaskoczy smakiem od pierwszego kęsa. Jego nietuzinkowość tkwi w dwóch składnikach: mleczku kokosowym i maśle orzechowym. Dzięki nim potrawa osiąga perfekcjonizm i jest idealna dla osób otwartych na nowe smaki.
Przepis na puszysty omlet z patelni
Składniki:
□ 3 jajka,
□ trochę soli,
□ 1 łyżeczka cukru lub miodu,
□ 1 łyżka masła orzechowego,
□ 2 łyżki mleczka kokosowego,
□ olej lub masło do smażenia.
Wykonanie:
W misce ubić jajka za pomocą robota na wysokich obrotach, aż będą jasne i pulchne. Ostrożnie wlać mleczko kokosowe. Następnie wsypać sól i cukier, łączyć delikatnie łyżką (na tym etapie lepiej zrezygnować z miksera, bo może zburzyć puszystą strukturę jajek). Przełożyć do masy omletowej łyżkę masła orzechowego i chwilę mieszać na aksamitną konsystencję.
Wlać mieszankę rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć na bardzo wolnym ogniu pod pokrywką. Po 5-6 minutach omlet powinien się ściąć i odrobinę zezłocić. Powoli zsunąć go na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami, dżemem czy kremem czekoladowym.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka to prawdziwa bomba odżywcza. Dzielą się na białka i żółtka. Oba elementy zawierają cenne składniki pokarmowe. W białku ukrywa się cały plik aminokwasów. Natomiast żółtka to kopalnia witamin, cennych tłuszczów i luteiny poprawiającej wzrok. Omlet z 3 jajek to potrójna bomba witaminowa, która świetnie smakuje i zapewnia energię na co najmniej kilka godzin.
Czytaj też: Zapiekanka kalafiorowa, od której się nie oderwiesz. Moment i gotowa
