
Jeśli lubisz nietuzinkowe specjały, ta receptura jest stworzona dla ciebie i powinieneś dać jej szansę. Wymieszaj mleko i jajka, a powstanie pyszna niespodzianka, która cię urzeknie. Będziesz żałować, że odkryłeś ten przepis tak późno. Chcesz wiedzieć, o co dokładnie chodzi? Czytaj dalej.
Twaróg jest bardzo zdrowy, zwłaszcza ten domowej roboty. Zawiera pełnowartościowe białko, wapń i witaminy z grupy B, dlatego warto znaleźć dla niego miejsce w codziennej diecie. Skosztuj sera własnej produkcji, a prędko nie spojrzysz na gotowce z marketów.
Prezentujemy łatwy przepis na domowy twaróg, który przygotujesz z czterech produktów: mleka, jajek, śmietany i soli. Wystarczy połączyć ze sobą te składniki w prawidłowej kolejności i gotować na wolnym ogniu.
Jak zrobić domowy twaróg z mleka z jajek?
Składniki:
» 4 jajka,
» 1,5 litra mleka,
» 100 g kwaśnej śmietany,
» 1 łyżka soli.
Sposób wykonania
Podgrzej w garnku półtora litra mleka. Na gotujące się mleko wlej żółtka i mieszaj. Białka połącz ze śmietaną – oba produkty delikatnie ubijaj ze sobą na pianę, późnej przełóż ją do gotującego się mleczno-żółtkowego płynu. Mieszaj, aż zgęstnieje. Gdy się zetnie, gotuj go przez pięć minut na mniejszym gazie. Następnie naczynie przykryj, odstaw. Po upływie 20 minut odsącz twaróg na sicie wyścielonym gazą, a potem otul ser gazą i odstaw na dwie godziny do wystygnięcia. Umieść go w chłodziarce, a po dwóch godzinach leżakowania podawaj.
Swojski biały ser ma kremową konsystencję i niezwykle delikatny smak. Ten sklepowy nie ma do niego startu. Przepis naprawdę warto wypróbować, bo smak twarogu nie ma sobie równych. Sprawdź też, jak zrobić szybki chleb bez zakwasu.