FoodPedia.plPrzepisyWlej żóltka do mleka i zagotuj. Efekt końcowy cię zamuruje

Wlej żóltka do mleka i zagotuj. Efekt końcowy cię zamuruje

dodaj żółtka do mleka
fot. screen Youtube / wie man kocht

Jeśli lubisz nietuzinkowe specjały, ta receptura jest stworzona dla ciebie i powinieneś dać jej szansę. Wymieszaj mleko i jajka, a powstanie pyszna niespodzianka, która cię urzeknie. Będziesz żałować, że odkryłeś ten przepis tak późno. Chcesz wiedzieć, o co dokładnie chodzi? Czytaj dalej.

Twaróg jest bardzo zdrowy, zwłaszcza ten domowej roboty. Zawiera pełnowartościowe białko, wapń i witaminy z grupy B, dlatego warto znaleźć dla niego miejsce w codziennej diecie. Skosztuj sera własnej produkcji, a prędko nie spojrzysz na gotowce z marketów.

Prezentujemy łatwy przepis na domowy twaróg, który przygotujesz z czterech produktów: mleka, jajek, śmietany i soli. Wystarczy połączyć ze sobą te składniki w prawidłowej kolejności i gotować na wolnym ogniu.

Jak zrobić domowy twaróg z mleka z jajek?

Składniki:
» 4 jajka,
» 1,5 litra mleka,
» 100 g kwaśnej śmietany,
» 1 łyżka soli.

Sposób wykonania
Podgrzej w garnku półtora litra mleka. Na gotujące się mleko wlej żółtka i mieszaj. Białka połącz ze śmietaną – oba produkty delikatnie ubijaj ze sobą na pianę, późnej przełóż ją do gotującego się mleczno-żółtkowego płynu. Mieszaj, aż zgęstnieje. Gdy się zetnie, gotuj go przez pięć minut na mniejszym gazie. Następnie naczynie przykryj, odstaw. Po upływie 20 minut odsącz twaróg na sicie wyścielonym gazą, a potem otul ser gazą i odstaw na dwie godziny do wystygnięcia. Umieść go w chłodziarce, a po dwóch godzinach leżakowania podawaj.

Swojski biały ser ma kremową konsystencję i niezwykle delikatny smak. Ten sklepowy nie ma do niego startu. Przepis naprawdę warto wypróbować, bo smak twarogu nie ma sobie równych. Sprawdź też, jak zrobić szybki chleb bez zakwasu.

Zobacz również