FoodPedia.plPrzepisyWłóż ten farsz do naleśników. Będą smakować jak szarlotka

Włóż ten farsz do naleśników. Będą smakować jak szarlotka

naleśniki szarlotkowe
fot. screen Youtube / @KetiBakery_EasyCook / @DinaRecipes

Przy szarlotce często jest sporo pracy. Ciasto trzeba ugnieść i podpiec, a z masą jabłkową bywa różnie. Do tego dochodzi jeszcze kruszonka. Czy istnieje alternatywa dla tego ciasta? Tak!  Naleśniki à la szarlotka aż się proszą o spróbowanie. Przyrządzisz je prościej i szybciej niż tradycyjny jabłecznik czy wspomnianą szarlotkę, a zachwytom przy stole nie będzie końca. Poznaj przepis na wspaniałe, szarlotkowe naleśniki, które smakują lepiej niż kultowy wypiek.

Naleśniki to twoje ulubione danie i testowałeś już różne wersje farszu, a teraz zastanawiasz się, który był najlepszy? Jeśli nie umiesz wskazać swojego faworyta, to ten przepis ci w tym pomoże. Naleśniki a la szarlotka to pewniak na deser, który od razu skradnie twoje serce.

Niecodzienne naleśniki z pachnącym nadzieniem jabłkowym biją na głowę wszystkie inne wersje na słodko. Podane z bitą śmietaną lub gałką lodów, tworzą niebo na talerzu, od którego się nie oderwiesz. Przepis z pewnością docenią osoby, które lubią wygodę, efektowność i prostotę.

Przepis na naleśniki à la szarlotka

Składniki:
» 300 g jabłek
» 2 jajka
» 160 g mąki pszennej
» 60 ml wody gazowanej
» 230 ml mleka
» pół łyżeczki cynamonu
» 1 łyżka brązowego cukru
» 2 łyżki masła
» 1 szczypta soli
» 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Wodę, mleko i jajka mieszajmy rózgą na jednolitą masę, wsypujemy mąkę i szczyptę soli, następnie mieszamy na aksamitne, nie za gęste ciasto. Dolewamy 2 łyżki oleju, zasłaniamy naczynie i odstawiamy ciasto na kwadrans.

Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Dodajemy cynamon i cukier, smażymy. Po ok. 10 minutach owoce powinny zmięknąć, a cukier rozpuścić się i skarmelizować. Wtedy kończymy smażenie.

Drugą patelnię smarujemy tłuszczem (opcjonalnie), rozgrzewamy i smażymy naleśniki. Cienkie i zarumienione z dwóch stron układamy na talerzu jeden na drugim. Każdy naleśnik smarujemy masą jabłkową i składamy na kształt trójkąta. Od razu podajemy póki są jeszcze ciepłe. Możemy je polać roztopionym miodem lub podać z gałką lodów.

Czytaj też: Pijana zakonnica to ciasto marzeń. Sprawdź superszybki przepis

Zobacz również