
Polacy są raczej zwolennikami schabowych i mielonych, niż ryb. Te lądują na ich stołach najczęściej w piątki lub od święta, więc za rzadko. Dietetycy zlecają, by ryby jeść przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Są zdrowe, a umiejętnie przyrządzone potrafią smakować genialnie. Tego przepisu powinni spróbować wszyscy ci, którzy marzą o zjedzeniu delikatnego i rozpływającego się ustach mięsa. Kilka dodatków zamieni zwykłego mintaja w coś, co zachwyci. Efekt będzie lepszy niż z restauracji.
Jak przyrządzić rybę, aby domownicy wylizywali talerze i błagali o dokładkę? Jest na to sposób i za chwilę go poznasz. Gdy tylko przetestujesz ten sposób na mintaja w sosie, na panierowane filety czy paluszki rybne prędko nie spojrzysz.
Przepis na mintaja jest bardzo prosty. Nawet osobom, które do kuchni zaglądają rzadko i wolą stołować się na mieście, potrawa się uda, a efekt wywoła szok.
Przepis na mintaja z sosem koperkowym
Składniki:
4 filety z mintaja
40 ml białego wytrawnego wina
pęczek koperku
1 duża cebula
1,5 łyżki masła
150 ml śmietany 30%
pieprz i sól
Wykonanie:
Zacznij od obrania i posiekania cebuli. Podsmaż ją krótko na maśle rozpuszczonym na sporej patelni, a potem umieść filety rybne – nie musisz czekać, aż odmarzną. Zalej mięso białym winem i dopraw solą do smaku. Duś potrawę pod przykryciem przez kilkanaście minut, potem wrzuć drobno pokrojony koperek. Dodaj kremówkę, pieprz i duś ostatnie dwie minuty. Danie jest gotowe do podania. Świetnym dodatkiem do mintaja jest gotowany ryż i delikatna surówka.
Zobacz też: Ciasto Kumoszka jest tak pyszne, że każdy chce dokładkę. Łatwy przepis