
Wuzetka to kultowe polskie ciasto, zawsze mile widziane na dużych przyjęciach, jak i podczas spotkania z bliskimi. Kupisz ją w każdej cukierni, ale domowa wersja jest znacznie smaczniejsza, a dzięki tej zmodyfikowanej recepturze jeszcze łatwiejsza i szybsza w wykonaniu. Pewnie wiesz jak smakuje tradycyjna WZ, więc gdy ją upieczesz, zaskoczenia nie będzie. Wersja bez pieczenia to dopiero coś! Sprawdź najlepszy przepis na kultowe ciasto w nowej, arcyprostej odsłonie.
Wuzetka to kakaowe blaty ciasta przełożone masą śmietankową i polane czekoladą. Każdy, kto wychował się w czasach PRL-u, doskonale ją zna. Nasze babcie i mamy z pewnością są mistrzyniami w przyrządzaniu klasycznej wuzetki. Wariant bez pieczenia też niewątpliwie skradłby ich serca. Kakaowe herbatniki przełożone kremem śmietanowym to połączenie, które smakuje luksusowo i powstaje w mgnieniu oka.
Przepis na pyszną wuzetkę bez pieczenia
Składniki:
120 ml wody
6 łyżek żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1200 ml śmietanki kremówki 30%
1 cukier waniliowy
pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
30 sztuk herbatników kakaowych
Do dekoracji
bita śmietana
2 tabliczki czekolady na polewę
Wykonanie:
Roztapiamy żelatynę w gorącej wodzie, studzimy. Formę kwadratową o boku 24 cm wykładamy pergaminem i umieszczamy na spodzie herbatniki.
Na krem: ubijamy zimną kremówkę 30% z cukrem pudrem i waniliowym, potem stopniowo dodajemy żelatynę do sztywnej masy, bez przerwy ucieramy, aby uniknąć grudek. Połową kremu przykrywamy kakaowe ciasteczka w blaszce, wygładzamy, a następnie umieszczamy kolejną warstwę tych samych ciastek.
Smarujemy je dżemem i wykładamy resztę bitej śmietany. Przykrywamy ją herbatnikami. Roztapiamy czekoladę i oblewamy nią deser z wierzchu. Chłodzimy go w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Wyciągamy wuzetkę i kroimy na porcje. Każdą dekorujemy rozetką z bitej śmietany.
Czytaj też: Wlej do rosołu łyżkę tego soku. Do garnka ustawi się kolejka