Pomysł na pożywną i pełną smaku zupę z mięsną wkładką? Polecamy pulpetową. Esencjonalny bulion, delikatne warzywa i soczyste pulpety tworzą idealną kompozycję na obiad. Danie zachwyca wyglądem, smakiem i prostotą wykonania. Nie jest zbyt tłuste, syci na długo i uszczęśliwia podniebienie. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę z pulpetami.
Zupa z pulpetami syci na długo, rozgrzewa i świetnie smakuje. Jak znalazł na rodzinny obiad
Zazwyczaj szykujemy dwudaniowy obiad: na początek lekką zupę warzywną, a potem porcję mięsa, surówkę i ziemniaki na jednym talerzu. A gdyby tak połączyć ten zestaw i stworzyć pyszny posiłek 2 w 1? To rewelacyjny pomysł i oszczędność czasu. Zupę pulpetową zrobisz szybciej niż dwie osobne potrawy. Mniej pracy w kuchni, a efekt ten sam. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis.
Zupa pulpetowa – prosty przepis krok po kroku
Składniki:
2 l bulionu
ziele angielskie
liść laurowy
500 g mięsa mielonego
bułka tarta
1 jajko
2 marchewki
4 ziemniaki
1 por
kawałek selera
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
pieprz i sól
koperek
6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy seler, marchewkę i pietruszkę – wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Dodajemy paprykę, kartofle, pora, a także przyprawy. Mieszamy i gotujemy przez kwadrans, a potem zbieramy z powierzchni zupy powstałą pianę.
Krok 2
W naczyniu łączymy mięso z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, dodajemy bułkę tartą (3 łyżki) oraz pieprz i sól do smaku. Starannie wyrabiamy masę i lepimy z niej nieduże pulpety.
Krok 3
Do zupy wkładamy mięsne kulki i gotujemy je przez 15 minut. Późnej doprawiamy całość pieprzem i solą, mieszamy. Wykładamy danie na talerze i oprószamy drobno pokrojoną zieleniną. Dokładamy odrobinę śmietany i podajemy, smacznego.