
Latem z reguły nie mamy ochoty włączać piekarnika. Za to mamy ochotę na coś słodkiego do zjedzenia. Wtedy jedynym ratunkiem jest skorzystanie z przepisu na jogurtowiec z galaretkami. Teraz jest idealny moment, by go przygotować i posmakować. Sekret tego deseru tkwi w prostocie i smaku.
Ciasto bez pieczenia z galaretkami powstaje prawie bez wysiłku, a efekty rozpalają do czerwoności. Kruche herbatniki tworzą spód, wnętrze wypełnia gładka masa jogurtowa z galaretkami, natomiast wierzch składa się z galaretki. Zimny jogurtowiec sprawdzi się świetnie jako słodki finał letniego obiadu.
Przepis na jogurtowiec z galaretkami bez pieczenia
Składniki:
5 galaretek (np. agrestowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, pomarańczowa),
1 litr jogurtu greckiego naturalnego,
1 torebka cukru wanilinowego,
2-3 łyżki cukru pudru,
50 g żelatyny,
herbatniki maślano-kakaowe.
Wykonanie:
Cztery galaretki roztapiamy w wodzie (każda w 1 szklance), wstawiamy naczynia do chłodziarki. Później twarde galaretki kroimy w kosteczkę.
Dno okrągłej blachy pokrywamy pergaminem i umieszczamy na nim ciasteczka.
Żelatynę zalewamy wrzącą wodą, mieszamy do roztopienia.
W naczyniu miksujemy 1 litr jogurtu greckiego, słodzimy cukrami, ucieramy robotem na wysokich obrotach, a w międzyczasie wlewamy stopniowo żelatynę.
Kostki z galaretki wrzucamy do masy, mieszamy szpatułką i wykładamy na spód w tortownicy. Wygładzamy i wkładamy deser do chłodziarki.
Jedną galaretkę roztapiamy w wodzie (2 szklanki) i rozlewamy na powierzchni deseru, a potem znów chłodzimy go w lodówce.
Zobacz też: Sernik Cappuccino bez pieczenia. Najlepszy, jaki w życiu jadłam