Wyborne ciasto w 20 min. Każdy będzie się nim zajadał

ciasto bez pieczenia z herbatników i masy budyniowej
fot. screen Youtube / Kübra’nın Mutfağı / Moi Domasni Recepti

Ciasto w niecałe pół godziny? Proszę bardzo, ten przepis to gwarancja cukierniczego sukcesu. W mgnieniu oka wyczarujesz słodki przysmak, który okaże się hitem w twoim domu. Deser nie wymaga pieczenia w piekarniku, nie ma też potrzeby ubijania śmietany czy białek na krem. Wystarczy prosta masa budyniowa i 2-smakowe herbatniki. Przygotowanie tego ciasta to miłe spędzenie czasu w kuchni, a degustacja to czysta przyjemność. Przekonasz się sam!

Dobrych przepisów na ciasta bez pieczenia nigdy dość. Ten jest wyjątkowy

Deser, który mamy dziś dla ciebie, jest wart wszystkiego. Zrób go dla rodziny lub gości, a zobaczysz, że zbierze same pochwały. Stanie się atrakcją stołu i każdy będzie chciał za wszelką cenę go skosztować.

Ciasto po przekrojeniu wygląda imponująco. Widać kilka warstw ciasteczek, pomiędzy którymi znajduje się apetyczny, gładki krem. Na wierzchu jest obecna również czekoladowa warstwa.

Jeśli nie masz ręki do pieczenia ciast lub zależy ci na szybkim efekcie, ta receptura jest w sam raz dla ciebie. Składniki są tanie, łatwo dostępne, a deser zawsze się udaje. Wystarczy wcześniej ugotować budyń i połączyć go z dodatkami, a później, rozsmarowywać na herbatnikach w formie, układając kilka warstw. Gotowy deser należy wstawić do lodówki, a dopiero potem kroić na porcje.

Przepis na ciasto bez pieczenia z herbatnikami i masą budyniową

Składniki:
20 g cukru pudru
150 g masła
200 g herbatników (100 g kakaowych i 100 g maślanych)
500 g budyniu waniliowego (już ugotowanego, wg wskazówek na opakowaniu)
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
W misce umieszczamy cukier puder i masło, miksujemy, a potem łączymy stopniowo z gotową masą budyniową o temp. pokojowej.

Dno keksówki wykładamy jasnymi herbatnikami. Rozprowadzamy na nich trochę masy i znów kładziemy warstwę ciasteczek (tym razem np. kakaowych). Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy (mają być 4 piętra herbatników, a pomiędzy nimi i na wierzchu – masa.

Ciasteczka (kilka sztuk) kruszymy, a czekoladę ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Dodajemy czekoladowe wiórki do rozdrobnionych herbatników, mieszamy. Powstałą czekoladową kruszonką posypujemy deser i okrywamy go folią spożywczą. Przenosimy do chłodziarki na całą noc. Wtedy lepiej stwardnieje i będzie można go sprawnie kroić, a potem serwować.

Podziel się: