Wyjmij ze słoika i posiekaj. Pierogi z tym farszem to petarda

lepienie pierogów
fot. screen Youtube / @izuminkavostoka

Pierogi ruskie, wigilijne czy z jagodami uwielbiamy wszyscy, ale nasza rodzima kuchnia ma wiele więcej do zaoferowania. A pierogi to jedno z niewielu dań, które można przyrządzać na setki sposobów i faszerować wieloma pysznościami. Z pewnością słyszałeś o nadzieniu z kaszy gryczanej, ale czy przyszłoby ci do głowy, aby dodatkowo dodać do niej pokrojonego ogórka kiszonego? Pewnie miałeś okazję skosztować tego połączenia, które zostało podane na talerzu z dodatkiem sosu mięsnego. O tym miksie w pierogach na pewno byś nie pomyślał. To będzie prawdziwa rewolucja w kuchni. Wypróbuj ten przepis na pierogi z kaszą i ogórkiem.

Są takie kompozycje smaków, które w pierwszej chwili wydają nam się ekstrawaganckie, do czasu aż sami ich nie skosztujemy. Pomysł dodania kiszeniaka do kaszy jest bardzo ciekawy i warto skorzystać z tego przepisu na farsz, a potem zamknąć go w pierogowym cieście. A gdy przed podaniem pierogi dodatkowo podsmażysz, zachwytom nie będzie końca. Nabiorą apetycznej barwy i chrupkości. Każdy odleci po spróbowaniu takiego dania.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki tortowej,
2 szklanki letniej wody,
1 szczypta soli prowansalskiej.

Farsz:
5 ogórków kiszonych,
140 g kaszy gryczanej,
4 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem,
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
400 g pieczarek,
3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
1 łyżeczka soli cytrynowej.

Dodatkowo:
olej do smażenia

Wykonanie:
Na ciasto: mąkę łączymy z solą i wodą, zagniatamy na gładkie ciasto, a potem odkładamy na pół godziny.

Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Pieczarki kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni, dorzucamy posiekane ogórki i miękką kaszę. Dodajemy suszone pomidory i paprykę, czosnek niedźwiedzi i sól cytrynową, mieszamy, smażymy przez parę minut.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka, a na środku umieszczamy porcje nadzienia i złączamy krawędzie.

Ulepione pierogi gotujemy w wodzie z solą czasu, aż znajdą się na powierzchni. Wyławiamy je i przemywamy na durszlaku chłodną wodą, odsączamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy pierogi z obu stron, aż się zarumienią. Smacznego.

Rady:
• Nadzienie można wzbogacić o cebulę.
• Zamiast mąki pszennej można użyć mąki żytniej.
• Do potrawy świetnie pasuje sos śmietanowy lub mniej kaloryczny jogurt naturalny.
• Pierogów nie trzeba konieczne smażyć – można podać tylko ugotowane.

Podziel się: