Rolady szpinakowej nikt nigdy sobie nie odmawia. Ma ona w sobie to „coś”. Wspaniale wygląda i smakuje. Ciasto piękny kolor zawdzięcza liściom szpinaku. Nadzienie składa się z białego sera, jogurtu i przypraw. W klasycznej wersji rolady rządzi łosoś. Tym razem prezentujemy nieco zmodyfikowaną wersję z szynką. Jest dużo tańsza od ryby i bez problemu znajdziesz ja w sklepach spożywczych. Rolada z taką wkładką też jest pyszna i każdemu zawróci w głowie. Polecamy przepis.
Domową roladę zrób na specjalną okazję. Wszyscy goście będą pod wrażeniem i na pewno skuszą się na kilka porcji. Smak farszu cudownie podkreśla tarty chrzan. Mimo że w wypieku brakuje wędzonego łososia, to odsłona z szynką też jest niczego sobie. Chuda wędlina jest kilkukrotnie tańsza od ryby i równie smaczna. Polecamy skosztować tej oryginalnej wersji specjału.
Przepis na roladę szpinakową z szynką
Składniki:
kilka plastrów szynki
4 jajka
450 g mrożonego szpinaku
2-4 łyżki jogurtu naturalnego
200 g białego sera
ok. 4 łyżki pokrojonego koperku
tarty chrzan ze słoiczka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
Wykonanie:
Szpinak podsmaż na maśle, aż większość wody odparuje. Dodaj czosnek, gałkę, pieprz i sól, duś kilka minut, aż woda zupełnie odparuje. Ostudź mieszankę i przełóż do naczynia.
Połącz ją z samymi żółtkami. Białka ubij na sztywno i przełóż do szpinaku, mieszaj łyżką. Masę przelej na sporą formę (20 cm x 35 cm) wyścieloną pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i piecz przez 15 minut.
Na farsz: jogurt, twaróg, koper, odrobinę tartego chrzanu, pieprz oraz sól wymieszaj na jednolitą masę.
Na zimnym cieście rozprowadź farsz, przykryj go płatami wędliny, a następnie zroluj całość. Owiń roladę folią spożywczą i wstaw do chłodziarki na parę godzin.