FoodPedia.plPrzepisyWystrzałowe ciasteczka jabłkowe. Nim się obejrzę, znikają z talerzyka

Wystrzałowe ciasteczka jabłkowe. Nim się obejrzę, znikają z talerzyka

ciastka jabłkowe
fot. screen Youtube / Fatto in Casa da Benedetta

Ciasteczka jabłkowe to miła niespodzianka dla wszystkich sympatyków swojskich wypieków. Pyszne i delikatne, a tak łatwe w przygotowaniu. Zrób je według tego przepisu, a sam się przekonasz. Takie ciastka z powodzeniem zastąpią szarlotkę. Sprawdź przepis.

Ciasto na ciasteczka można wzbogacić rozmaitymi dodatkami. Nie tylko cynamon je dopieści, ale również gałka muszkatołowa czy kardamon. Możesz pójść na całość i sypnąć trochę przyprawy do piernika. Ciasteczka jabłkowe będą jeszcze lepsze z orzechami, rodzynkami, suszoną żurawiną czy płatkami migdałów.

Prosty przepis na ciasteczka jabłkowe

Składniki:
● 300 g mąki pszennej,
● 3 jajka,
● 3 jabłka,
● 1/2 opak. suszonych drożdży instant,
● 80 g masła w temp. pokojowej,
● mielony cynamon do smaku,
● 150 g cukru brązowego,
● cukier puder do ozdoby.

Sposób wykonania
Najpierw wybij jajka do naczynia, dodaj cukier brązowy i ucieraj robotem na spójną masę. Dodaj do niej masło i znów mieszaj mikserem, po czym wsyp mąkę, drożdże instant, cynamon – wymieszaj.

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w kosteczkę. Wrzuć do ciasta i zamieszaj.

Porcje ciasta układaj na blaszce wyłożonej pergaminem, tworząc kółka. Ciastka piecz w temp. 175°C przez 20-25 minut. Potem je ostudź i posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Wypróbuj też przepis na szarlotkę 3 szklanki i torcik jabłkowy.

Reklama
Zobacz również
Reklama