Ciasteczka jabłkowe to miła niespodzianka dla wszystkich sympatyków swojskich wypieków. Pyszne i delikatne, a tak łatwe w przygotowaniu. Zrób je według tego przepisu, a sam się przekonasz. Takie ciastka z powodzeniem zastąpią szarlotkę. Sprawdź przepis.
Ciasto na ciasteczka można wzbogacić rozmaitymi dodatkami. Nie tylko cynamon je dopieści, ale również gałka muszkatołowa czy kardamon. Możesz pójść na całość i sypnąć trochę przyprawy do piernika. Ciasteczka jabłkowe będą jeszcze lepsze z orzechami, rodzynkami, suszoną żurawiną czy płatkami migdałów.
Prosty przepis na ciasteczka jabłkowe
Składniki:
● 300 g mąki pszennej,
● 3 jajka,
● 3 jabłka,
● 1/2 opak. suszonych drożdży instant,
● 80 g masła w temp. pokojowej,
● mielony cynamon do smaku,
● 150 g cukru brązowego,
● cukier puder do ozdoby.
Sposób wykonania
Najpierw wybij jajka do naczynia, dodaj cukier brązowy i ucieraj robotem na spójną masę. Dodaj do niej masło i znów mieszaj mikserem, po czym wsyp mąkę, drożdże instant, cynamon – wymieszaj.
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w kosteczkę. Wrzuć do ciasta i zamieszaj.
Porcje ciasta układaj na blaszce wyłożonej pergaminem, tworząc kółka. Ciastka piecz w temp. 175°C przez 20-25 minut. Potem je ostudź i posyp cukrem pudrem. Smacznego.
Wypróbuj też przepis na szarlotkę 3 szklanki i torcik jabłkowy.