FoodPedia.plPrzepisyWzór trik na rosół. Wystarczy pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu

Wzór trik na rosół. Wystarczy pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu

rosół
fot. screen Youtube / Laura Laurentiu

Wśród wielu klasycznych potraw, które niezmiennie goszczą w polskiej kuchni, jest rosół. Pachnący i wyrazisty bulion mięsno-warzywny najczęściej zostaje podany na niedzielny obiad. Zresztą gości na wszelkich przyjęciach okolicznościowych. Wywar można przyrządzić na wiele sposobów, ale ta wersja bije je wszystkie na głowę. Między innymi dlatego warto jej skosztować.

Kurkuma i imbir czynią rosół wyjątkowym

W recepturze na rosół rządzą nie tylko jarzyny i mięso, ale także przyprawy. Oprócz standardowych, tzn. liści laurowych, ziela angielskiego, soli, czarnego pieprzu i gałki muszkatołowej, warto dorzucić coś specjalnego. Imbir nada zupie lekkiej ostrości, a kurkuma – koloru i wartości zdrowotnych. Oba dodatki podkręcą smak potrawy i uczynią zupę oryginalną.

Przepis na rosół z imbirem i kurkumą

Lista składników:
pół pora
1 mała pietruszka
kawałek selera
2 marchewki
1 cebula
¼ kg wołowiny z kością
1 skrzydło indyka
ziele angielskie
2 gałązki lubczyku
2 gałązki natki pietruszki
gałka muszkatołowa
2 cm kłącza imbiru
sól
pieprz ziarnisty
niewielki kawałek (ok. 1 cm) kurkumy

Przygotowanie:
Opłucz mięso i zalej ok. 4 l chłodnej wody, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Zagotuj na średniej mocy ognia, a późnej usuń szumowiny i ustaw mniejszy gaz.

Opal cebulę na palniku i wrzuć ją do bulionu po 60 minutach gotowania. Dołóż także warzywa korzeniowe i pociętego pora.

Dodaj gałązki pietruszki i lubczyku, a także kurkumę i imbir pokrojony w talarki. Gotuj 2 godziny na bardzo wolnym ogniu.

Bulion przefiltruj. Mięso oddziel od kości, a miękkie jarzyny możesz pokroić i podawać wraz z rosołem. Posyp go świeżą natką pietruszki i podawaj, smacznego.

Czytaj też: Najlepsze ciasto tego tygodnia. Przepis zachowasz sobie na długo

Zobacz również