
A gdyby tak zamiast zwykłych placków ziemniaczanych na obiad podać racuchy ziemniaczane? To rewelacyjny pomysł, a potrawa będzie wielkim zaskoczeniem dla twoich domowników, którzy na pewno zjedzą ją z apetytem. Ma ona to, co powinno być w racuchach i plackach, czyli chrupiącą skórkę oraz puszyste i przyjemne wnętrze. Taki obiad 2 w 1 trafi w każdy gust.
Standardowe racuchy i placki ziemniaczane są w Polsce bardzo lubiane. Przyrządzamy je na słodko lub wytrawnie. Zapewniamy, że racuchy ziemniaczane biją na głowę obie opcje. Pokochają je wszyscy, a szczególnie ci, którzy nie lubią marnować jedzenia. Czasem z obiadu zostaje sporo ziemniaków, ale nie trzeba ich wyrzucać. Będą świetną bazą do domowych racuchów.
Przepis na racuchy ziemniaczane
Składniki:
□ 2 średnie jajka,
□ 1 kg ugotowanych ziemniaków,
□ 1/2 szklanki mąki pszennej,
□ pieprz, sól do smaku,
□ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
□ olej roślinny do smażenia.
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek; umieść je w dwóch osobnych naczyniach. Białka lekko osolone ubijaj na sztywno.
Ostudzone ziemniaki zmiel w prasce wprost do miski, dodaj żółtka, pieprz i sól, wymieszaj. Wsyp mąkę z sodą, zamieszaj, a na koniec przełóż pianę z białek, mieszaj szpatułką.
Porcje ciasta wykładaj na gorący olej i smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą i podrosną. Gotowe racuchy ziemniaczane wykładaj z patelni na talerz i podawaj np. z sosem pieczarkowym czy czosnkowym.
Czytaj też: Sałatka krabowa na każdą okazję. Zjesz i zapomnisz o jarzynowej