FoodPedia.plPrzepisyZa te racuchy ziemniaczane bliscy będą cię całować po rękach. Obiadowy hit...

Za te racuchy ziemniaczane bliscy będą cię całować po rękach. Obiadowy hit za grosze

racuchy ziemniaczane
fot. screen Youtube / Ellen’s Simple Recipes

A gdyby tak zamiast zwykłych placków ziemniaczanych na obiad podać racuchy ziemniaczane? To rewelacyjny pomysł, a potrawa będzie wielkim zaskoczeniem dla twoich domowników, którzy na pewno zjedzą ją z apetytem. Ma ona to, co powinno być w racuchach i plackach, czyli chrupiącą skórkę oraz puszyste i przyjemne wnętrze. Taki obiad 2 w 1 trafi w każdy gust.

Standardowe racuchy i placki ziemniaczane są w Polsce bardzo lubiane. Przyrządzamy je na słodko lub wytrawnie. Zapewniamy, że racuchy ziemniaczane biją na głowę obie opcje. Pokochają je wszyscy, a szczególnie ci, którzy nie lubią marnować jedzenia. Czasem z obiadu zostaje sporo ziemniaków, ale nie trzeba ich wyrzucać. Będą świetną bazą do domowych racuchów.

Przepis na racuchy ziemniaczane

Składniki:
□ 2 średnie jajka,
□ 1 kg ugotowanych ziemniaków,
□ 1/2 szklanki mąki pszennej,
□ pieprz, sól do smaku,
□ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
□ olej roślinny do smażenia.

Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek; umieść je w dwóch osobnych naczyniach. Białka lekko osolone ubijaj na sztywno.

Ostudzone ziemniaki zmiel w prasce wprost do miski, dodaj żółtka, pieprz i sól, wymieszaj. Wsyp mąkę z sodą, zamieszaj, a na koniec przełóż pianę z białek, mieszaj szpatułką.

Porcje ciasta wykładaj na gorący olej i smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą i podrosną. Gotowe racuchy ziemniaczane wykładaj z patelni na talerz i podawaj np. z sosem pieczarkowym czy czosnkowym.

Czytaj też: Sałatka krabowa na każdą okazję. Zjesz i zapomnisz o jarzynowej

Zobacz również