Naleśniki nie zawsze muszą być z mąką. Bez niej również się udadzą i każdy zje je z apetytem. Tradycyjny składnik zastąpi najzwyklejsza w świecie kasza. Z nią placuszki też wychodzą niczego sobie. Ich konsystencja, smak i inne walory są bez zarzutu. Miłośnicy naleśników mogą już zacierać ręce. Ten zmodyfikowany przepis zapowiada się arcyciekawie.
Kasza manna świetnie zastąpi mąkę w przepisie na naleśniki
Tym razem naleśniki zrób trochę inaczej niż zwykle. Mąkę wymień na grysik, a potrawa będzie leciutka i delikatna. Kasza wytwarzana z pszenicy jest tanim i zdrowym produktem szeroko dostępnym w sklepach. Dzięki niej kultowe placuszki też wyjdą takie, jak lubisz. Dodadzą ci energii i dostarczą witamin.
Pamiętaj, aby na 30 minut przed planowaną pracą w kuchni zalać kaszę wodą. Wtedy zdąży napęcznieć, a ty bez czekania będziesz mógł zabrać się za pichcenie. Ciasto naleśnikowe powstaje błyskawicznie i nie ociąga się na patelni. Zanim się obejrzysz, sterta naleśników będzie już gotowa. Wołaj domowników na prawdziwą ucztę!
Przepis na kapitalne naleśniki bez mąki
Składniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki rozpuszczonego masła
¾ szklanki kaszy manny
odrobina soli
Wykonanie:
Najpierw kaszę przesypujemy do naczynia, zalewamy wodą i odkładamy pół godziny. Dodajemy do niej jajka, płynne masło, cukier i szczyptę soli. Miksujemy na aksamitną masę bez grudek.
Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję masy, smażymy. Gdy placek zacznie odstawać od patelni, przewracamy go na kolejną stronę i smażymy, aż się zarumieni. Tak działamy do momentu, aż skończy się nam ciasto naleśnikowe.
Usmażone naleśniki serwujemy z ulubionymi dodatkami, np. owocami, konfiturą czy serkiem. Ponieważ nie ma w nich mąki, są lekkie i delikatne. To duża konkurencja dla klasycznej wersji.