FoodPedia.plPrzepisyZamiast do szarlotki, wsyp do pomidorowej. Trik Bosackiej na pyszną zupę

Zamiast do szarlotki, wsyp do pomidorowej. Trik Bosackiej na pyszną zupę

Katarzyna Bosacka, zupa pomidorowa
fot. Facebook / Katarzyna Bosacka / screen YT / @IamcookRu

Co ugotować, żeby smakowało całej rodzinie? Często jako pierwsza na myśl przychodzi zupa pomidorowa. Bo lubią ją niemal wszyscy. Lecz pomidorowa pomidorowej nierówna i przedstawiamy recepturę na to danie, które możesz bezapelacyjnie nazwać faworytem. Pachnąca, wyśmienita pomidorowa, którą zaproponowała Katarzyna Bosacka to prawdziwy wirtuoz wśród zup. Warto się na nią skusić.

Zupy pomidorowej nie da się nie lubić. Katarzyna Bosacka pewnie też jest jej fanką, bo poleciła swój wyjątkowy przepis na tę potrawę. Wyjątkowy ze względu na dodatki, jakie dodaje do zupy. W tej wersji zamiast makaronu czy ryżu rządzą domowe pulpety mięsne i zaraz zobaczysz, jak je zrobić. Kolejna sprawa to przyprawy dodawane do zupy na etapie przyrządzania. Bosacka doprawia pomidorową cynamonem. Dlaczego warto pójść za jej śladem?

Cynamon podkreśla charakter zupy pomidorowej. Zmniejsza kwaśny smak pomidorów i nadaje im więcej słodyczy. Finalnie potrawa ma głębszy smak i lepiej smakuje. Do garnka można wsypać sproszkowany cynamon. Ten w lasce można wrzucić do bulionu i wygotować.

Zupa pomidorowa z pulpetami wg przepisu Bosackiej

Składniki na pulpety:
» jajko
» ok. 300 g mielonego mięsa drobiowego
» lubczyk
» sól
» kilka łyżek mąki razowej lub bułki tartej
» czosnek suszony lub ząbek czosnku

Dodatkowo:
» kilka ziaren ziela angielskiego
» 1 liść laurowy

Składniki na zupę:
» 1 łyżka oleju lub masła
» 4-5 sporych pomidorów malinowych
» szczypta cynamonu
» sól
» odrobina śmietanki kremówki
» pietruszka naciowa do ozdoby

Wykonanie:
Pulpety
W misce wymieszaj mięso z jajkiem, mąką, przyprawami, a potem łącz na zwartą masę. Lep pulpety ręcznie. W garnku zagotuj wodę z zielem angielskim oraz listkiem laurowym. Kulki mięsne wkładaj partiami na ukrop i gotuj. Po kilku minutach wyciągnij je łyżką cedzakową i umieść porcję w każdym talerzu, w którym zaserwujesz pomidorową.

Zupa
Bulionu z gotowania pulpetów nie wylewaj. To baza zupy. Przełóż do niej pocięte w ćwiartki pomidory i gotuj, aż się rozlecą. Dodaj do garnka łyżkę masła lub oleju. Podczas gotowania usuń kulki ziela angielskiego z zupy. Na koniec zblenduj ją na aksamitny krem. Dodaj do niej trochę słodkiej śmietanki, aby zbilansować smak (może być za kwaśna). Dopraw zupę także solą i cynamon. Gotuj, aż uzyskasz odpowiedni smak i teksturę. Skosztuj jej i ewentualnie dodaj więcej śmietanki lub soli. Na koniec zahartuj masłem – niewielką ilością. Porcją zupy zalej uszykowane pulpety, ozdób świeżą pietruszką i podawaj. Smacznego.

Czytaj też: Zupa ziemniaczana jak u babci. Już więcej nie zrobisz jej inaczej

Zobacz również