Zapomnisz o pierogach z jagodami, gdy spróbujesz tych. Palce lizać

pierogi z owocami
fot. screen Youtube / @MariaVolkova77

Wydaje się, że w kwestii pierogów powiedziano już wszystko. A jednak. Pomysłów na farsze, które można zamykać w cieście, jest tyle, ile gwiazd na niebie. Czy na słono, czy na słodko – pierogi i tak zawsze są rozchwytywane podczas świąt, przyjęć czy niedzielnych spotkań rodzinnych. Latem częściej lepimy pierogi z owocami. W czerwcu zamykamy w nich np. truskawki, czereśnie, a w lipcu – jagody. Fantastycznym pomysłem jest wykorzystanie jeżyn jako nadzienia. Sezon na te owoce trwa, więc nie trzeba się ograniczać. Dzięki tej recepturze wykreujesz smakowite pierogi na słodko dla całej rodziny.

Nie z jagodami. Teraz to pierogi z jeżynami podbiją twój letni stół

Pierogi z jeżynami to pomysł na szybki, prosty i pełnowartościowy obiad w letnim stylu. Jeśli znudziły ci się pierogi z jagodami lub surowiec ten jest dla ciebie niedostępny, wykorzystaj na farsz pachnące jeżyny.

Pierogi z jeżynami robi się w banalny sposób. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki i maślanki, odpowiednio rozwałkować i wyciąć porcje, a potem w każdej umieścić dwie lub trzy jeżyny i niewielką ilość cukru – dla smaku. Dalej pierogi gotuje się w ukropie przez kilka minut i są gotowe do podania. Z dodatkiem śmietany czy jogurtu i posypane cukrem będą rozpływać się w ustach.

Przepis na pierogi z jeżynami

Składniki:
jeżyny
cukier
maślanka – 300 g
mąka pszenna – 400 g
śmietana lub jogurt naturalny – do podania

Sposób przygotowania:
Mąkę i maślankę połącz i zagnieć na aksamitne ciasto. Potem je rozwałkuj (powinno mieć około 2-3 mm grubości). Przy użyciu okrągłej foremki bądź szklanki wycinaj krążki i na środku każdego z nich umieszczaj jeżyny (2-3 sztuki) oraz trochę cukru. Złącz ze sobą krawędzie. Ulepione pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch. Wykładaj je na talerz i podawaj np. z jogurtem i opcjonalnie cukrem. Smacznego.

Podziel się: