Na imieninach u cioci, niedzielnych spotkaniach rodzinnych czy imprezach z przyjaciółmi nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Napoje, słodkie ciasta czy wytrawne zakąski to nie wszystko. Mile widziane na stole są także pyszne sałatki, a oto jedna z najlepszych propozycji na jesień. Hokus-pokus to kompozycja, która wywoła wiele emocji. Składa się z filetów drobiowych, świeżych i konserwowych warzyw, suszonej żurawiny, a także pachnących przypraw. Wszystkie produkty zespala kremowy sos jogurtowo-majonezowy. Spróbuj tej mieszanki, a prędko nie spojrzysz na inne.
Czary-mary i sałatka może wylądować na stole
Przyrządzenie sałatki na przyjęcie nie musi być żmudne ani pracochłonne. Większość składników tylko kroisz, łączysz z prostym sosem i to wszystko. Kompozycja wygląda kolorowo i wyśmienicie.
Przepis na sałatkę hokus-pokus
Składniki:
pół puszki kukurydzy,
500 g fileta z kurczaka,
1 papryka czerwona,
2-3 łodygi selera naciowego,
150 g żurawiny,
1 cebula czerwona,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu,
dowolna przyprawa do kurczaka
czarny pieprz i sól do smaku,
200 g sera żółtego.
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
Żurawinę sparzamy wrzącą wodą. Po ok. 6-7 minutach odsączamy, a następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Siekamy cebulę. Paprykę i seler kroimy w kosteczkę. Podobnie postępujemy z serem.
Na sos: majonez i jogurt naturalny łączymy ze sobą, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu wszystko mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Sałatkę możemy podawać, smacznego!