FoodPedia.plPrzepisyZrób tak łososia. Rodzina będzie zachwycać się każdym kęsem

Zrób tak łososia. Rodzina będzie zachwycać się każdym kęsem

łosoś na patelni
fot. screen Youtube / @QuickTastyRecipes

Szukasz przepisu na pyszne danie rybne, ale znudził ci się już dorsz czy pstrąg w panierce? Odkryj ciekawy patent na łososia. Zatopiony w sosie śmietanowym, z kilkoma dodatkami, to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Ten sycący i obłędny obiad robi się niemal sam. Musisz tylko dodawać na patelnię poszczególne składniki i od czasu do czasu mieszać. To danie godne kulinarnego Nobla.

Receptura na łososia z patelni odmieni twoje menu. Ryba ma 100% smaku

Łososia można przygotować na wiele sposobów. Gotowany na parze, pieczony w piekarniku czy grillowany na ruszcie jest niczego sobie, ale ta odsłona to prawdziwa bomba. Kawałki łososia duszone na patelni są nad wyraz soczyste i delikatne – to zasługa techniki przygotowania i użytych składników, m.in. śmietany 12%. Natomiast ich smak uzupełniają dodatki takie jak pieczarki, szpinak i cebula. Ten przepis na szlachetną rybę po prostu wymiata.

Przepis na duszonego łososia w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem

Lista składników:
▫︎ ¼ kg pieczarek,
▫︎ ¾ kg surowego fileta z łososia,
▫︎ 150 ml śmietany 12%,
▫︎ pieprz i sól,
▫︎ 3 ząbki czosnku,
▫︎ 100 g świeżego szpinaku,
▫︎ 2 cebule,
▫︎ olej do smażenia,
▫︎ 1 cytryna,
▫︎ pół pęczka natki pietruszki.

łosoś w sosie śmietanowym
fot. screen Youtube / Erstaunliche Rezepte

Wykonanie:
Rybę pokój na kawałki, posyp pieprzem i solą, a potem obsmażaj na patelni z każdej strony, aż się delikatnie przyrumieni. Wyłóż ją na talerz.

Posiekaną cebulę zeszklij na głębokiej patelni, a potem dorzuć pokrojony czosnek, a także liście szpinaku i grzyby pokrojone w talarki. Dopraw pieprzem, smaż przez moment. Dodaj 1/2 szklanki wody i duś potrawę, sporadycznie mieszając. Gdy pieczarki zaczną mięknąć, zalej wszystko śmietaną, dodaj pieprz i sól do smaku oraz pokrojoną pietruszkę.

Do sosu przełóż cytrynę pokrojoną w plastry oraz obsmażonego łososia. Ustaw większy ogień, przykryj i duś przez 10 minut. Potrawa jest gotowa. Na talerz wyłóż trochę sosu i umieść na nim rybę. Dodatkiem do niej może być np. osobno ugotowany ryż.

Czytaj też: Kotlety mielone na medal. Z 2 składnikami są oszołamiająco dobre

Zobacz również