
Prezenty wręczane od serca cieszą najbardziej. Gdyby każdy upominek wyglądał jak ten na powyższym obrazku, wszyscy jubilaci byliby wniebowzięci. Dzień Matki to znakomita okazja, by przygotować to ciasto i uszczęśliwić ukochaną osobę. Deser nie wymaga wielkiego talentu cukierniczego – powstaje w mgnieniu oka i to bez odpalania piekarnika. Dlatego opcja, że coś nie wyrośnie jak trzeba lub się spali, nie wchodzi w grę. Takie ciasto za każdym razem się udaje, a wykonanie przepisu to czysta przyjemność. Przetestuj go, a efektem podziel się ze swoją mamą.
To ciasto możesz oczywiście przygotować i bez okazji. Szczególnie jeśli lubisz desery z bitą śmietaną, galaretką i owocami, które robi się rach-ciach. W sezonie na brzoskwinie można wykorzystać świeże owoce, a w inne pory roku, użyć owoców z puszki. Ta receptura jest błyskawiczna i banalna.
Przepis na sernik brzoskwiniowy
Składniki:
» 1 paczka biszkoptów
» 1 puszka brzoskwiń
» 1 kg twarogu sernikowego
» 1 kostka masła
» 2 torebki budyniu śmietankowego
» 2 galaretki brzoskwiniowe lub ananasowe
» 3 jajka
» 1 łyżka cukru pudru
» 125 ml mleka
» 180 g cukru
» 400 ml śmietanki 30%
» Opcjonalnie: trochę ponczu
» Opcjonalnie: śmietan-fix
» Posypka do ozdoby
Wykonanie:
W misce podgrzej masło z cukrem, mieszaj na spójną masę. Przekładaj do niej ser, ale po trochu i za każdym razem mieszaj.
Budynie roztop w 125 ml chłodnego mleka, dodaj jajka i cały czas mieszaj. Gdy maślana masa będzie gorąca, ale nie wrząca, przelej do niej mleko z budyniem i gotuj gęsty krem przez kilka minut.
Formę (20 x 24 cm) wyłóż pergaminem. Rozłóż na dnie biszkopty i lekko polej je ponczem – nim może być zalewa z brzoskwiń.
Na ciastkach umieść masę twarogową i wygładź. Okryj deser folią na dotyk i czekaj, aż masa ostygnie i zrobi się twardsza.
Pokrój brzoskwinie w małe plastry.
Galaretkę przyrządź zgodnie ze wskazówkami na paczce (we wrzątku). Potem połącz ją z kawałkami brzoskwiń i przelej na chłodną serową warstwę. Deser powinien się schłodzić, aby galaretka dobrze stwardniała.
Śmietankę z cukrem pudrem ubijaj na sztywno – jeśli chcesz, to dodatkowo utrwal ją fiksem.
Sztywną śmietanę rozprowadź na masie owocowej. Z wierzchu posyp placek, czym chcesz – np. płatkami migdałów, orzechami włoskimi, gorzką/białą czekoladą startą na tarce czy kandyzowanymi owocami.
Czytaj też: Ciasto Katarynka to prawdziwy specjał. Jest warte każdej minuty pracy