Kuchnia bez ziemniaków byłaby szara i nieciekawa. Wykombinujesz z ich nieprzebraną ilość potraw. Zarówno gotowane, pieczone, smażone, duszone, jak i grillowane ziemniaki to uczta dla podniebienia. Możesz je łączyć z sosami, okrasą, przetworami mlecznymi, jak i mięsem. Faszerowane pulpetami smakują jak marzenie. Nie musisz już smażyć zwykłych kotletów mielonych i oddzielnie gotować ziemniaków. Stwórz jedno jeszcze lepsze danie 2 razy szybciej.
Ziemniaki z mięsem mielonym to duet idealny na obiad
Podstawą szybkiego obiadu jednogarnkowego są ziemniaki i mielone mięso. Poza nimi kluczową rolę odgrywają dodatki, tj. sery, cebula, czosnek i przyprawy. Urozmaicają smak potrawy i nadają jej charakteru. Delikatnie i łagodne w smaku ziemniaki stają się wyraziste i pyszne. To standardowe danie podane w nowoczesnym stylu.
Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Składniki:
Farsz ziemniaczany
5 ziemniaków upieczonych
1/3 szkl. natki pietruszki
pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Pulpety
pół kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnek
100 g żółtego sera
pół cebuli
pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/3 szkl. mozzarelli
Wykonanie:
Ziemniaki kładziemy na blaszce i skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C przez 50 minut. Studzimy, a potem kroimy na pół i wyjmujemy miąższ z wnętrza każdej sztuki.
Przekładamy go do miski, wrzucamy posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Umieszczamy go na spodzie naczynia do zapiekania.
Na pulpety: mięso łączymy z czosnkiem, cebulą, pieprzem i solą. Lepimy pulpety i do każdego wtykamy kawałek sera. Umieszczamy mięsne kulki w łódeczkach z ziemniaków. Wszystkie sztuki przekładamy do naczynia i oprószamy mozzarellą. Pieczemy w temp. 170°C przez 15-20 minut.