
Ten deser inspirowany jest uwielbianym na całym świecie batonikiem Maxi King. Zrobisz go bez pieczenia, a sam proces przygotowania jest banalny. W porze deserowej nie znajdziesz nic lepszego do przegryzienia. Słodycz smakuje wybornie z filiżanką gorącej herbaty lub kawy. To hit cukierniczy, który stworzysz w kilka chwil. Miłośnicy batonika Maxi King będą zachwyceni domową wersją swojego ulubieńca.
Ciasto Maxi King smakuje sto razy lepiej niż odpowiednik w formie batonika
Lubisz słodkości pod każdą postacią? Przepis na deser inspirowany znanym batonem Maxi King nie może umknąć twojej uwadze. Gdy ochota na coś słodkiego nie daje za wygraną, takie ciasto znakomicie wypełni tę pustkę. Nieziemskie połączenie herbatników, kremu śmietankowego, masy kajmakowej i czekolady zapada w pamięci na długo i znika z talerzy ekspresem.
Sposób przygotowania domowej odsłony Maxi Kinga jest szalenie łatwy i trwa moment. Kuchenni amatorzy na pewno sobie poradzą.
Przepis na ciasto bez pieczenia Maxi King
Składniki:
▪ 450 g herbatników,
▪ 300 g serka mascarpone,
▪ 1 litr śmietanki kremówki 30%,
▪ 2 śmietan fixy,
▪ pół szklanki cukru pudru,
▪ 400 g kajmaku,
▪ 2 czekolady mleczne do polania.
Wykonanie:
Spód blachy (ok. 28 cm x 35 cm) wyściel pergaminem i wyłóż go herbatnikami.
Zimną kremówkę ubijaj z cukrem pudrem i fixem na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Potem etapami przekładaj serek mascarpone, nie przerywając mieszania. Gotowy krem śmietankowy (1/3 porcji) rozsmaruj na ciastkach i przykryj go drugą ich warstwą. Herbatniki posmaruj kajmakiem i umieść na nim trzecią warstwę herbatników. Trochę je dociśnij i wyłóż resztę kremu, równo rozprowadź po całej powierzchni. Polej deser stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Schładzaj w lodówce przez całą noc. Smacznego.
Zobacz też: Pijana zakonnica to ciasto marzeń. Sprawdź superszybki przepis
