FoodPedia.plPrzepisyZupa dyniowa z tym dodatkiem ma w sobie to "coś". Rozgrzewa i...

Zupa dyniowa z tym dodatkiem ma w sobie to „coś”. Rozgrzewa i syci na długo

zupa krem z dyni
fot. screen Youtube / @kochkino

Dynie zazwyczaj towarzyszą nam w kuchni jesienią. W sklepach i na straganach jest ich pełno i nie kosztują dużo. Mogą triumfować w wielu potrawach. Delikatny, słodkawy miąższ to cenny dodatek do ciast, bułeczek, muffinek czy zup. Te dania są naprawdę wyśmienite. Osoby, które w ogóle używają dyni, nie wiedzą, co tracą. Polecamy przepis na aksamitny i smaczny krem z dynią. Dzięki 1 dodatkowi wyjdzie jak marzenie.

Jaka odmiana dyni idealnie nadaje się na zupę?

Każdej odmiany dyni możesz użyć do zupy, ale pod warunkiem, że masz w domu porządny blender. Piżmowa, hokkaido i muszkatołowa szybko miękną podczas pieczenia czy gotowania. Mają kremowy i słodkawy miąższ, więc będą idealnym wyborem na zupę.

Sekret tej zupy dyniowej tkwi w dodatkach. Oprócz gamy przypraw, w garnku ląduje sok pomarańczowy i camembert. Sok nadaje potrawie wyrazistości, a ser buduje jej smak i aromat. Sprawdź wzorowy przepis na domową, rozgrzewającą zupę z dyni o konsystencji kremu.

Przepis na zupę z dyni z serem camembert

Składniki:
▪ ok. 2 l bulionu jarzynowego,
▪ 1 dynia o masie 1-1,5 kg,
▪ 1 spora cebula,
▪ 2 marchewki,
▪ 2-3 ząbki czosnku,
▪ ok. 3/4 szklanki soku z pomarańczy,
▪ 1 łyżka oliwy,
▪ 1 łyżka masła,
▪ trochę wędzonej i słodkiej papryki w proszku,
▪ 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
▪ pieprz, sól,
▪ szczypta gałki muszkatołowej,
▪ 2 krążki sera camembert pozbawionego zewnętrznej warstwy.

Wykonanie:
Dynię pokroić na mniejsze porcje, umieścić na blaszce i piec w temp. 200℃, aż zmięknie. Miąższ oddzielić od skóry. W garnku rozgrzać oliwę lub masło, podsmażać pokrojoną cebulę. Dorzucić plasterki marchewki i razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać drobno pokrojony czosnek, trzymać na ogniu jeszcze przez 2 minuty, po czym zalać składniki bulionem. Przełożyć dynię (bez skórki), ser, a także ostrą paprykę. Gotować na średnim gazie, aż ser się stopi. Zupę zamieszać i zblendować. Doprawić przyprawami wg uznania. Dodać sok pomarańczowy i gotować 5 minut. Zupa dyniowa jest gotowa. Z czym ją podawać? Oto kilka propozycji:
▪grzanki,
▪chipsy z boczku,
▪groszek ptysiowy,
▪bagietka,
▪prażone migdały,
▪pestki dyni,
▪orzechy.

Czytaj też: Naleśniki z farszem rybnym. Tak dobre, że każdy prosi o podwójną porcję

Zobacz również