
Lato na półmetku, a natura cały czas obdarza nas swoimi darami. Grzybiarze już zacierają ręce, szykując się do sezonu. Kurki od kilku tygodni można spotkać w lesie i na targowiskach. Warto zaopatrzyć się w koszyczek świeżych grzybów i ugotować przepyszną zupę. To maksimum smaku w każdej łyżeczce.
Polacy to mistrzowie w przyrządzaniu dań z grzybami. Wśród nich wszystkich perełką jest zupa kurkowa. Główny składnik można kupić na straganie za nieduże pieniądze lub uzbierać w lesie za darmo. W przepisie na zupę kurkową nie ma nic trudnego. Żadnych udziwnień, prosty skład i fenomenalny efekt.
Zaskocz rodzinę obiadem w letnim stylu – jest delikatny i lekki, a mimo to syci na długo. Podaj go z ziemniakami, kaszą czy makaronem.
Jeden z najlepszych przepisów na zupę kurkową
Składniki:
ok. 1 l bulionu jarzynowego lub delikatnego rosołu
ok. 500 g świeżych kurek
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 duża cebula
gałka muszkatołowa
pieprz i sól
szczypta kurkumy (można pominąć)
ok. 400 g serka topionego śmietankowego
ziemniaki lub dowolny makaron
pokrojona natka pietruszki
Przygotowanie:
Oczyszczamy kurki. Duże sztuki kroimy drobniej. Siekamy cebulę, przeciskamy czosnek.
W garnku rozgrzewamy masło. Szklimy na nim najpierw cebulę, a potem czosnek i grzyby – smażymy, aż będą brązowe.
Dolewamy rosół lub wywar warzywny, doprawiamy do smaku i gotujemy zupę na mniejszym ogniu przez kwadrans.
Gotujemy także kartofle lub makaron w oddzielnym garnku.
Zanim dodamy serki topione, odlewamy z garnka trochę gorącej zupy i dokładnie je w niej rozpuszczamy. Przelewamy z powrotem do garnka, zagotowujemy. Próbujemy dania i ewentualnie doprawiamy np. pieprzem.
Zupę wykładamy na talerz i posypujemy zieleniną. Podajemy z dodatkiem np. ziemniaków. Smacznego.
Czytaj też: Kluski śląskie w wersji fit to kuchenna ekstraklasa. Spróbuj przepisu