
My Polacy cenimy sobie dania z grzybami. Pojawiają się na naszych stołach szczególnie jesienią i w okolicy świąt Bożego Narodzenia. W inne miesiące roku zajadamy się potrawami z pieczarkami. Dodajemy je do farszu na krokiety czy pierogi, gulaszów, sosów czy zapiekanek makaronowych. Dziś pochylimy się nad zupą pieczarkową. Żadna inna nie ma tylu smaku i aromatu, co ona. Dodając do niej 1 składnik, sprawisz że zamieni się w kulinarne arcydzieło.
Pieczarki to skromne i tanie grzyby, dlatego nie warto ich spychać na dalszy plan. Grzyby dopiero po obróbce termicznej nabierają niepowtarzalnych walorów i podnoszą smak wielu dań. Jednym z najpyszniejszych sposobów wykorzystania pieczarek w kuchni jest zupa z dodatkiem sera feta. Poznaj przepis.
Zupa pieczarkowa w smakowitym wydaniu. Przepis
Składniki:
ok. 2 litry bulionu jarzynowego bądź drobiowego
500-700 g pieczarek
1 por
masło
pieprz i sól
szczypta gałki muszkatołowej
czubata łyżka fety
ok. 300 g serka mascarpone
grzanki/makaron do podania
Wykonanie:
Oczyszczamy pieczarki, myjemy, ale nie obieramy. Kroimy je w talarki lub w kostkę – jak wolimy.
Por siekamy.
W garnku podgrzewamy sporę łyżkę masła, wrzucamy pora i lekko podsmażamy, sporadycznie mieszając.
Dodajemy grzyby i dusimy na średnim ogniu, aż zmniejszą objętość – solimy je lekko, jeśli chcemy. Składniki zalewamy gorącym wywarem, gotujemy 10 minut.
Tuż przed końcem gotowania przekładamy serki: fetę i mascarpone, podgrzewamy do momentu, aż oba się roztopią w zupie.
Doprawiamy ją solą, pieprzem, gałką, ale z ilością tej pierwszej uważamy, bo ser jest słonawy. Pieczarkową wykładamy na talerz i serwujemy z wybranym dodatkiem. Smacznego.
Czytaj też: Ciasto Kumoszka jest tak pyszne, że każdy chce dokładkę. Łatwy przepis