FoodPedia.plPrzepisyZupa z cukinii powinna nosić koronę. Koniecznie ugotuj ją latem

Zupa z cukinii powinna nosić koronę. Koniecznie ugotuj ją latem

zupa z cukinii
fot. screen Youtube / Frische Rezepte

Pomidorowa, kalafiorowa i kapuśniak ci się przejadły? Nie musisz jeść w kółko tego samego. Receptur na zupy jest multum, a ta z cukinii, jest warta przetestowania. Można ją jeść przez cały rok, a latem nawet codziennie, ponieważ krzaczek cukinii wiele osób ma w swoim ogrodzie, a on potrafi obrodzić naprawdę hojnie. Co zrobić z nadmiarem kabaczków? Ugotować pyszną zupę na lato.

Zupa z cukinii na każdy dzień

Letnie upały czy jesienne chłody – bez względu na aurę i porę roku, zupa z cukinii sprawdzi się jako lekki i smakowity obiad dla wszystkich domowników. Efekt wow zapewniają dodatki takie jak orientalna przyprawa curry, czosnek i koperek.

Przepis na zupę z cukinii

Składniki:
» 2 litry wywaru jarzynowego bądź drobiowego,
» 3 cukinie średniej wielkości (ok. 800 g),
» 1 korzeń pietruszki,
» 2 ząbki czosnku,
» por,
» 2 spore marchewki,
» 1 płaska łyżka przyprawy curry,
» 3/4 szklanki mleka,
» pieprz i sól,
» 3 łyżki mąki pszennej,
» pęczek posiekanego koperku/pietruszki.

Wykonanie:
Krok 1. Pietruszkę, por i marchewkę kroimy w niewielką kostkę.

Krok 2. Do garnka przekładamy masło, a gdy się rozgrzeje, przesmażamy na nim pokrojonego pora. Zaraz potem wrzucamy oba warzywa korzeniowe pocięte w kosteczkę. Dodajemy pokrojony w talarki czosnek, smażymy parę minut, następnie doprawiamy zupę curry, mieszamy.

Krok 3. Składniki zalewamy wywarem, zagotowujemy. Ustawiamy minimalny gaz i powolutku gotujemy.

Krok 4. Mąkę mieszamy z mlekiem i płyn bez grudek przelewamy do garnka, nieustannie mieszamy.

Krok 5. Doprawiamy zupę czarnym pieprzem i solą. Dokładamy pokrojoną cukinię i koperek/pietruszkę – trzymamy na ogniu jeszcze ok. 15 minut. Zupę cukiniową podajemy, np. z grzankami z chleba. Smacznego.

Czytaj też: Pyszne i łatwe ciasto kakaowe z kremem. Zostawia w tyle wuzetkę

Zobacz również